Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji, a także częstego zmęczenia. Chcąc zadbać o swój organizm w naturalny sposób, doskonałe rozwiązanie stanowi shot witaminowy. Z łatwością przygotujesz go samodzielnie w domu i tym samym dostarczysz organizmowi cennych dla zdrowia składników odżywczych.
Naturalnie wzmacnia odporność. Dawka witamin idealna na jesień
Shot witaminowy to prosty, szybki i naturalny sposób na codzienną dawkę energii, a także na zadbanie o odporność. Warto znaleźć dla niego miejsce w swojej codziennej rutynie, a twój organizm z pewnością ci za to podziękuje.
Zawsze jest dobry moment na zadbanie o swoje zdrowie, dlatego warto sięgnąć po ten domowy shot witaminowy pełen witamin. A wszystko to przez wyjątkowe adekwatności owoców i przypraw, które wchodzą w jego skład.
Jest to między innymi imbir, który działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a także rozgrzewająco, co szczególnie jest doceniane w chłodniejsze dni. Cytrusy są natomiast cennym źródłem witamin, które wzmacniają odporność, a także pomagają uporać się z przeziębieniem. W połączeniu z pozostałymi składnikami tworzą istną bombę witaminową.
Zobacz także: Oczyszcza organizm, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Jesienią pij regularnie
Shot witaminowy — co potrzebujesz, żeby go przygotować?
Spożywanie każdego dnia domowego shota witaminowego to świetny sposób na dostarczenie organizmowi energii i wszystkiego tego, co potrzebne w okresie jesienno-zimowym. Do przygotowania będą potrzebne następujące składniki w odpowiednich proporcjach:
- 1 cytryna
- 1 grejpfrut
- 2 pomarańcze
- 430 g korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 15 g miodu
- Łyżeczka kurkumy w proszku lub 2 świeże
- 400 ml wody
- 2 szczypty pieprzu
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój cytrusy, a także korzeń imbiru oraz czosnek. Wszystko umieść w kielichu od blendera, a następnie dodaj do tego miód i pozostałe przyprawy. Zblenduj wszystko na najwyższych obrotach przez około 2 minuty.
Po tym czasie dodaj wodę i ponownie wymieszaj, tym razem już na średnich obrotach. Codziennie rano sięgaj po 100 ml przygotowanego napoju. Pozostałość przechowuj w lodówce do maksymalnie 3-5 dni.
Może cię zainteresować: Jesienią podaję rodzinie złote mleko. Od lat nie chorują na przeziębienie
Zobacz też:
Jest mało znany, a o wiele zdrowszy od oliwy z oliwek. Warto pić go regularnie
Chcesz, by kwiaty na Wszystkich Świętych przetrwały aż do wiosny? Posmaruj je tym
Kiedyś jadalny, dziś uznany za trujący. Tego grzyba lepiej nie przynoś z lasu