Wcale nie miód i cytryna. Ten shot witaminowy zapewni ci odporność na całą jesień

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /Pixel


Shot witaminowy przygotowany ze sporej dawki owoców i przypraw to doskonały sposób na zadbanie o odporność, a także dodanie energii w okresie jesiennym, kiedy to organizm bardziej podatny jest na wszelkie infekcje. To skoncentrowana porcja zdrowia, którą przygotowuje się w łatwy sposób. Sprawdź przepis i przekonaj się o tym sam.

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych infekcji, a także częstego zmęczenia. Chcąc zadbać o swój organizm w naturalny sposób, doskonałe rozwiązanie stanowi shot witaminowy. Z łatwością przygotujesz go samodzielnie w domu i tym samym dostarczysz organizmowi cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Naturalnie wzmacnia odporność. Dawka witamin idealna na jesień

Shot witaminowy to prosty, szybki i naturalny sposób na codzienną dawkę energii, a także na zadbanie o odporność. Warto znaleźć dla niego miejsce w swojej codziennej rutynie, a twój organizm z pewnością ci za to podziękuje.

Zawsze jest dobry moment na zadbanie o swoje zdrowie, dlatego warto sięgnąć po ten domowy shot witaminowy pełen witamin. A wszystko to przez wyjątkowe adekwatności owoców i przypraw, które wchodzą w jego skład.

Jest to między innymi imbir, który działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a także rozgrzewająco, co szczególnie jest doceniane w chłodniejsze dni. Cytrusy są natomiast cennym źródłem witamin, które wzmacniają odporność, a także pomagają uporać się z przeziębieniem. W połączeniu z pozostałymi składnikami tworzą istną bombę witaminową.

Zobacz także: Oczyszcza organizm, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Jesienią pij regularnie

Shot witaminowy — co potrzebujesz, żeby go przygotować?

Spożywanie każdego dnia domowego shota witaminowego to świetny sposób na dostarczenie organizmowi energii i wszystkiego tego, co potrzebne w okresie jesienno-zimowym. Do przygotowania będą potrzebne następujące składniki w odpowiednich proporcjach:

  • 1 cytryna
  • 1 grejpfrut
  • 2 pomarańcze
  • 430 g korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 g miodu
  • Łyżeczka kurkumy w proszku lub 2 świeże
  • 400 ml wody
  • 2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania:

Obierz i pokrój cytrusy, a także korzeń imbiru oraz czosnek. Wszystko umieść w kielichu od blendera, a następnie dodaj do tego miód i pozostałe przyprawy. Zblenduj wszystko na najwyższych obrotach przez około 2 minuty.

Po tym czasie dodaj wodę i ponownie wymieszaj, tym razem już na średnich obrotach. Codziennie rano sięgaj po 100 ml przygotowanego napoju. Pozostałość przechowuj w lodówce do maksymalnie 3-5 dni.

Może cię zainteresować: Jesienią podaję rodzinie złote mleko. Od lat nie chorują na przeziębienie

Zobacz też:

Jest mało znany, a o wiele zdrowszy od oliwy z oliwek. Warto pić go regularnie

Chcesz, by kwiaty na Wszystkich Świętych przetrwały aż do wiosny? Posmaruj je tym

Kiedyś jadalny, dziś uznany za trujący. Tego grzyba lepiej nie przynoś z lasu

Idź do oryginalnego materiału