W PRL-u była rarytasem. „Smocza herbata” uwodzi smakiem, zbija cholesterol i wspomaga odchudzanie

pacjenci.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Smocza herbata


Serwowana w szklaneczkach, obowiązkowo w metalowych lub plecionych koszyczkach, herbata była nieodłącznym elementem niemal każdego posiłku w Polsce Ludowej. Najlepsze herbaty trafiały pod nasze strzechy w paczkach z zagranicy i były traktowane jak prawdziwy rarytas. Zwyczaj picia herbaty trafił do Polski w XVII wieku i do dzisiaj ma się doskonale. Rocznie na jedną osobę w kraju przypada ok. 1 kg suszu, a więc więcej niż choćby w… Chinach! Najczęściej pijemy herbatę czarną i podobnie rzecz się miała za komuny, choć wówczas nierzadko musieliśmy zadowalać się suszem gorszej jakości. w tej chwili wybór dostępnych na rynku herbat jest ogromny. Wybierając susz do domowych naparów, warto zwrócić uwagę na herbatę czerwoną.
Idź do oryginalnego materiału