W brokułach tkwi antyrakowa moc. Jedz do woli

pacjenci.pl 2 dni temu
Zdjęcie: brokuły


Każde dziecko dobrze wie, iż brokuły są zdrowe. Zielone różyczki pojawiają się na talerzach w wielu domach, choć nie każdy je lubi. Naukowcy podkreślają jednak, iż warto się z nimi zaprzyjaźnić – i to nie tylko ze względu na witaminy. Badania pokazują, iż brokuły mają wyjątkową moc ochronną, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, aby w pełni wykorzystać ich potencjał.Brokuły są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnikaRegularne jedzenie warzyw krzyżowych obniża ryzyko raka jelita grubego choćby o 26%Sulforafan powstający podczas krojenia lub żucia brokuła ma udowodnione działanie przeciwnowotworoweSposób gotowania decyduje o tym, czy zachowamy cenne adekwatności – najlepsze są 3-4 minuty na parze
Idź do oryginalnego materiału