Kapusta pak choi - co to za roślina?
Kapusta pak choi, zwana także bok choi, to odmiana kapusty chińskiej, która jest znana i niezwykle popularna w kuchni azjatyckiej. Podawana jest w wersji surowej, gotowanej, smażonej czy duszonej - dlatego doskonale nadaje się także do polskich dań, wzbogacając je smakiem, ale i składnikami odżywczymi.
Pak choi to kapusta, którą można uprawiać w naszej strefie klimatycznej. Nie jest wymagająca i gwałtownie daje plony. Ma charakterystyczną budowę - mięsiste, białe ogonki liściowe i rozłożyste, zielone liście. Co ciekawe, z nasion kapusty chińskiej można tłoczyć jadalny olej. Reklama
Składniki odżywcze kapusty pak choi
Kapusta pak choi jest bogata w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie.
Surowa kapusta w 100 g zawiera:
witaminę C - ok. 45 mg (75 proc. dziennego zapotrzebowania),witaminę A - ok. 4468 IU (90 proc. dziennego zapotrzebowania),witaminę K - ok. 45 µg,kwas foliowy - ok. 66 µg,wapń - ok. 105 mg,potas - ok. 252 mg,błonnik - ok. 1 g.
Jest warzywem, które doskonale nadaje się dla osób, które są na diecie redukcyjnej, ponieważ 100 g kapusty zawiera zaledwie 13 kcal.
Kapusta pak choi dla zdrowia - dlaczego warto ją jeść?
Bogaty skład tego warzywa sprawia, iż regularne jedzenie kapusty może uzupełnić niedobory witaminowe i wspierać pracę ważnych dla człowieka układów.
Wysoka zawartość witaminy A (w postaci beta-karotenu) pomaga zachować zdrowe oczy, a także wspomaga regenerację skóry. Zalecana jest osobom o obniżonej odporności, chorującym na trądzik lub ze skłonnością do podrażnień. Beta-karoten z roślin ma działanie przeciwutleniające, co oznacza, iż może neutralizować wolne rodniki, które odpowiadają za uszkadzanie komórek oraz procesy starzenia.
Kapusta pak choi ma adekwatności przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. To wszystko dzięki związkom siarkowym, które mają udowodnione działanie ochronne m.in. przed niektórymi nowotworami. Glukozylany, znajdujące się w roślinach krzyżowych, hamują rozrost komórek nowotworowych, usprawniają procesy detoksykacyjne (usuwają toksyny z organizmu) oraz wspierają apoptozę, czyli naturalny proces obumierania komórek rakowych.
Pak choi jest dobrym źródłem wapnia, magnezu i witaminy K, czyli składników niezbędnych dla mocnych kości i zdrowego układu kostnego. Są one najważniejsze dla dzieci, które intensywnie rosną, a także dla osób z grupy ryzyka zachorowania na osteoporozę czy inne choroby kości.
W kapuście znajduje się także błonnik. Choć jego ilości nie są zbyt duże, to mogą wspomóc pokrycie dziennego zapotrzebowania, które wynosi ok. 25 g. Błonnik wspiera pracę jelit, ułatwia usuwanie produktów przemiany materii i poprawia perystaltykę. Błonnik jest kluczowym składnikiem diet redukcyjnych, ponieważ zapewnia także uczucie sytości na dłużej i zapobiega podjadaniu.
Pak choi spożywana w ilości zaledwie 100 g dziennie pozwala na pokrycie 74 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która odpowiada za mechanizmy obronne organizmu (wspiera układ odpornościowy) i jest silnym przeciwutleniaczem. Witamina ta ułatwia także przyswajanie żelaza oraz bierze udział w produkcji kolagenu.
Pak choi - jak wykorzystać ją w kuchni?
Kapusta pak choi doskonale nadaje się do jedzenia na surowo, jako dodatek do sałatek, ale można także poddać ją obróbce termicznej. Można podsmażać ją z dodatkiem czosnku i sosu sojowego, jako dodatek do dań głównych, lub przygotować na parze.
Z powodzeniem pak choi może stanowić bazę do zup warzywnych. Można ją grillować z oliwą i czosnkiem.
Kapustę pak choi można kupić na targowiskach, w sklepach z warzywami i owocami, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Sezon na nią przypada na późne lato, jednak pak choi uprawiać można cały sezon - od wiosny do jesieni - i z powodzeniem można sadzić ją do donic lub w ogródku. Nasiona kapusty chińskiej są tanie, wysiewać je można od czerwca aż do późnego lata.
CZYTAJ TAKŻE: