Uważane za niezdrowe produkty wcale nie są takie złe! Sprawdź, o które chodzi

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Żywność w puszce Źródło: Shutterstock


Do grupy produktów uważanych za niezdrowe należą te o dużej zawartości soli, cukru, tłuszczów nasyconych lub są wysokokaloryczne. Zanim jednak umieścisz je na „czarnej liście”, dobrze się zastanów. Dietetycy wskazują, iż jeżeli będziemy jeść je z umiarem, mogą być częścią zrównoważonej diety.


Wiele osób uważa, iż produkty uznawane za tuczące lub niezdrowe, nie mają w sobie żadnych cennych składników i należy je wyeliminować z jadłospisu. W natłoku informacji dotyczących żywienia możesz mieć wątpliwości, co więc jeść a czego nie. Dietetycy rozwiewają wątpliwości.


Żywność z puszki


Warzywa z puszki zawierają znaczne ilości cukru i soli. Wiadomo, iż ich nadmiar w diecie jest niewskazany. Należy zatem dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty o niższej zawartości tych substancji. Dietetycy zalecają, żeby nie rezygnować np. fasoli w puszcze, bo ta zawiera szereg wartości odżywczych. W 100 g. białej fasoli z puszki znajduje się:


7,26 g białka,


21,2 g węglowodanów,


0,29 g cukrów,


4,80 g błonnika,


0,07 g tłuszczów nasyconych,


0,03 g tłuszczów jednonienasyconych,


0,12 g tłuszczów wielonienasyconych.


Czerwone mięso


Ilość czerwonego mięsa trzeba z pewnością ograniczyć w diecie, ale nie koniecznie trzeba z niego całkowicie rezygnować. Chociaż spożywanie czerwonego mięsa wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, to jak się okazuje, wiele zależy od sposobu jego przetwarzania. Należy unikać zwłaszcza mięs smażonych na głębokim tłuszczu i panierowanych. Należy jednak pamiętać, iż czerwone mięso jest dobrym źródłem białka, żelaza i witaminy B12.


Sprawdź, jakie jeszcze produkty znalazły się na liście
Idź do oryginalnego materiału