Wiele osób uważa, iż produkty uznawane za tuczące lub niezdrowe, nie mają w sobie żadnych cennych składników i należy je wyeliminować z jadłospisu. W natłoku informacji dotyczących żywienia możesz mieć wątpliwości, co więc jeść a czego nie. Dietetycy rozwiewają wątpliwości.
Żywność z puszki
Warzywa z puszki zawierają znaczne ilości cukru i soli. Wiadomo, iż ich nadmiar w diecie jest niewskazany. Należy zatem dokładnie czytać etykiety i wybierać produkty o niższej zawartości tych substancji. Dietetycy zalecają, żeby nie rezygnować np. fasoli w puszcze, bo ta zawiera szereg wartości odżywczych. W 100 g. białej fasoli z puszki znajduje się:
7,26 g białka,
21,2 g węglowodanów,
0,29 g cukrów,
4,80 g błonnika,
0,07 g tłuszczów nasyconych,
0,03 g tłuszczów jednonienasyconych,
0,12 g tłuszczów wielonienasyconych.
Czerwone mięso
Ilość czerwonego mięsa trzeba z pewnością ograniczyć w diecie, ale nie koniecznie trzeba z niego całkowicie rezygnować. Chociaż spożywanie czerwonego mięsa wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, to jak się okazuje, wiele zależy od sposobu jego przetwarzania. Należy unikać zwłaszcza mięs smażonych na głębokim tłuszczu i panierowanych. Należy jednak pamiętać, iż czerwone mięso jest dobrym źródłem białka, żelaza i witaminy B12.
Sprawdź, jakie jeszcze produkty znalazły się na liście