Uwaga na te skażone produkty w Irlandii – niebezpieczne bakterie

poloniairlandia.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Uwaga na te skażone produkty w Irlandii - niebezpieczne bakterie


To kolejny etap serii ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa żywności w Irlandii.

Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) ostrzega przed kolejnymi partiami skażonej żywności.

Wycofane produkty w Irlandii

W ostatnich dniach FSAI wycofał kilka popularnych produktów z uwagi na możliwą obecność bakterii Listeria monocytogenes, a także jedną partię kiełbasek z powodu Salmonelli. To kolejny etap serii ostrzeżeń dotyczących bezpieczeństwa żywności w Irlandii.

Z półek sklepów w całym kraju usuwane są sery kozie różnych marek oraz partia kiełbasek wieprzowych – wszystko z powodu ryzyka skażenia groźnymi bakteriami.

Z powodu ryzyka skażenia Listerią wycofano następujące produkty:

  • SuperValu Goat’s Cheese 110g – z datami przydatności: 7 i 12 sierpnia 2025
  • SuperValu Chèvre Log – różne rozmiary opakowań, wszystkie daty do 12 sierpnia 2025 włącznie
  • Freshly Prepared by Our Cheesemongers Goat’s Cheese – różne opakowania, daty przydatności: 11 i 12 sierpnia 2025
  • Spar Chèvre Goat’s Cheese 100g – z datą przydatności 12 sierpnia 2025, kraj pochodzenia: Francja

Dodatkowo, z powodu obecności Salmonelli, wycofano produkt: Mallons Light Six Pork Sausages 240g – z datą przydatności 31 lipca 2025, numer zatwierdzenia: IE 406 EC.

Listeria monocytogenes to bakteria, która może prowadzić do infekcji zwanej listeriozą. Objawy to m.in. gorączka, biegunka, bóle mięśni i głowy. W cięższych przypadkach może dojść do powikłań zagrażających życiu, szczególnie u:

  • kobiet w ciąży
  • niemowląt
  • osób starszych
  • osób z osłabionym układem odpornościowym

Z kolei Salmonella wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka, a jej przebieg może być szczególnie groźny dla dzieci, seniorów i osób chorych.

Informacje dla konsumentów

FSAI zaleca nie spożywać żadnego z wymienionych produktów. Należy je wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

W przypadku osób, które spożyły wycofane produkty i odczuwają objawy chorobowe, konieczna jest konsultacja z lekarzem. jeżeli jednak nie występują żadne objawy, nie ma potrzeby podejmowania dalszych działań.

Produkty objęte decyzją o wycofaniu mogą być wciąż obecne w domowych lodówkach lub zamrażarkach – warto je dokładnie sprawdzić i porównać z listą zagrożonych partii.

Więcej: fsai.ie

Idź do oryginalnego materiału