Groźna bakteria w jajach. Sprawdź, czy masz je w lodówce

zwielkopolski24.pl 3 godzin temu

Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny w wydanym ostrzeżeniu, bakterię wykryto w 3 z 5 próbek treści oraz w 2 z 5 próbek na powierzchni jaj.

- Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - informuje GIS na stronie internetowej.

Po zidentyfikowaniu zagrożenia podjęte zostały natychmiastowe działania mające na celu wycofanie kwestionowanej partii. Zgodnie z wiedzą producenta jaja z zanieczyszczonej partii nie znajdują się już w obrocie.

- Przeprowadzono również badania właścicielskie jaj pochodzących z wszystkich stad w kierunku obecności pałeczek Salmonella. W chwili obecnej trwa oczekiwanie na wynik - podkreśla GIS.

https://zwielkopolski24.pl/wiadomosci/nocny-patrol-udaremnil-wlamanie-recydywiscie-grozi-15-lat-wiezienia/2dkxhqM6uuNjim33Izun

Jakiego konkretnie produktu dotyczy ostrzeżenie?

Nazwa produktu: Świeże jaja z chowu ściółkowego, 10 sztuk

Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 05.01.2026

Producent: BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka, Zakład pakowania jaj: PL-24025908

https://zwielkopolski24.pl/wiadomosci/gesta-mgla-i-slisko-na-drogach-jest-ostrzezenie-imgw-dla-18-powiatow/Jmq3PfVL1XpEmRTB9YYT

Czy grozi zatrucie bakterią Salmonella?

Zatrucie bakterią Salmonella jest jedną z najczęstszych chorób przenoszonych przez żywność. Do zakażenia dochodzi najczęściej po spożyciu surowych lub niedogotowanych jaj, mięsa drobiowego oraz niepasteryzowanych produktów mlecznych. Objawy obejmują biegunkę, bóle brzucha, gorączkę, nudności i wymioty, a dolegliwości mogą utrzymywać się kilka dni. W cięższych przypadkach, szczególnie u dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością, konieczna bywa hospitalizacja.

Aby uchronić się przed zakażeniem salmonellą, należy dokładnie myć ręce, dbać o higienę w kuchni oraz spożywać tylko dobrze ugotowane lub usmażone produkty. Ważne jest także unikanie kontaktu surowych produktów z żywnością gotową do spożycia oraz przechowywanie jedzenia w odpowiedniej temperaturze.

Idź do oryginalnego materiału