Biała część, znajdująca się pomiędzy miąższem a skórką cytrusów, bardzo często jest obierana i wyrzucana. Nie jest ona zbytnio lubiana, ze względu na swój gorzkawy smak i gąbczastą strukturę. Jest to jednak niemały błąd, ponieważ to właśnie ten element jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Podpowiadamy, dlaczego warto spożywać także tę część owoców i jakie korzyści może ona przynieść.
Dlaczego warto jeść cytrusy? Te owoce to prawdziwy skarb
Cytrusy znane są ze swoich licznych adekwatności zdrowotnych. Idealnym przykładem na to są pomarańcze. To niskokaloryczne owoce, które nie zawierają sodu, cholesterolu ani tłuszczu. Są za to znakomitym źródłem witaminy C, która wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego, a w dodatku jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nasze komórki poprzez usuwanie szkodliwych wolnych rodników.
Co więcej, pomarańcza obfituje również w potas, cholinę, kwas foliowy oraz witaminę B, a także w błonnik. Warto także wprowadzić do swojego jadłospisu mandarynki, które stanowią dobre źródło witaminy A i C. Oprócz tego zawierają one silne antyoksydanty. Co więcej, pomagają one utrzymać dobry poziom cholesterolu.
Czytaj również: Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Albedo - co to jest i dlaczego nie powinniśmy go pomijać?
Wiele osób popełnia popularny błąd podczas jedzenia pomarańczy i mandarynek, ponieważ oddziela od miąższu białą część skórki, nazywaną albedo. Okazuje się jednak, iż ta często pomijana część cytrusów, również obfituje w wiele cennych dla organizmu składników odżywczych.
Albedo jest bogate w pektyny, wspomagające pracę jelit i wpływające na prawidłowy poziom cukru we krwi. Oprócz tego pozwalają one również zwalczać nadmiar złego cholesterolu. Warto także wiedzieć, iż pektyny pęcznieją w żołądku, tym samym sprawiając, iż przez dłuższy czas będziemy czuli się nasyceni po posiłku. Warto również wspomnieć o tym, iż w połączeniu z zawartym w albedo błonnikiem, pektyny wspomagają przemianę materii oraz wspierają florę bakteryjną jelit.
Co więcej, spożywając owoce z białą skórką, dostarczymy sobie większych ilości witaminy A i C, a także dodatkowo witaminy P. Korzystnie wpływają one na układ odpornościowy, wiec warto zadbać o ich spożywanie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm narażony jest na infekcje.
Zobacz też:
W grudniu męczą cię te dolegliwości? To może być "syndrom choinki"
Jedno ziarenko działa na ból gardła lepiej, niż drogie pastylki. Niezawodny sposób naszych babć
Pamiętaj o tym, przy wyborze oczyszczacza powietrza. Inaczej wyrzucisz pieniądze w błoto