Autorzy raportu opracowanego na zlecenie firmy Frontier Economics przekonują, iż żucie każdego dnia trzech sztuk gumy bezcukrowej ma udowodnione klinicznie korzyści dla zdrowia jamy ustnej. Jest przy tym bardzo konkurencyjne w porównaniu z kosztami leczenia stomatologicznego, którego w ten sposób można uniknąć.
Raport analizuje korzyści płynące z żucia gumy bezcukrowej w pięciu krajach – Wielkiej Brytanii, Francji, Niemczech, Australii i Chinach. Wykazano w nim, iż codzienne żucie trzech sztuk takiej gumy może zmniejszyć częstość występowania próchnicy aż o 30%.
Autorzy raportu wskazują, iż mieszkańcy Zjednoczonego Królestwa żują średnio 89 sztuk gumy bezcukrowej rocznie, to znaczy poniżej progu, przy którym pojawiają się wyraźne korzyści zdrowotne. Zauważają przy tym, iż korzystanie z gumy na tym poziomie to koszt około 55 GBP rocznie (równowartość niespełna 280 PLN). W związku z tym częstsze sięganie po gumę bez dodatku cukru uznają za realny i opłacalny sposób na poprawę zdrowia jamy ustnej.
Jak częstsze żucie gumy może zapewnić oszczędności?
Autorzy raportu podali, iż gdyby 100% brytyjskiej populacji zwiększyło spożycie gumy bezcukrowej do wskazanego poziomu, szacowane oszczędności w skali całego państwa wyniosłyby 388 milionów GBP (ponad 1,9 mld PLN). choćby jeżeli zmiana ta dotyczyłaby tylko połowy ludności, zapewniłaby oszczędność rzędu 194 milionów GBP (970 PLN).
Jak wyliczyli autorzy, stanowi to więcej niż 2% obecnych wydatków Wielkiej Brytanii na opiekę stomatologiczną. Podano, iż za tę kwotę można sfinansować 5,5 miliona kontrolnych wizyt w gabinecie dentystycznym.
Wpływ na zdrowie pacjentów i wydolność systemów ochrony zdrowia
W raporcie podkreślono, iż korzyści mogą wykraczać poza bezpośrednie oszczędności w systemie zdrowia publicznego – na przykład poprzez poprawę jakości życia, ograniczenie liczby dni nieobecności w szkole i pracy oraz poprawę wydolności systemów ochrony zdrowia.
W dokumencie podkreślono, iż żucie gumy bez dodatku cukru wspomaga zdrowie jamy ustnej poprzez stymulację wydzielania śliny. To z kolei pomaga neutralizować kwasy płytki nazębnej, utrzymywać mineralizację szkliwa oraz usuwać szkodliwe mikroorganizmy.
– Zalecamy, aby wszyscy zainteresowani – w tym globalne organizacje zajmujące się zdrowiem, resorty zdrowia poszczególnych państw, krajowe towarzystwa stomatologiczne oraz lekarze dentyści – kładli większy nacisk na profilaktykę w zdrowiu jamy ustnej jako element szerszej strategii przeciwdziałania wyzwaniom współczesnej stomatologii – podkreślili autorzy raportu zatytułowanego „Korzyści z gumy bezcukrowej – analiza międzynarodowa” (Benefits of sugar-free gum – international analysis).
Źródła: https://dentistry.co.uk/
https://www.frontier-economics.com/