Trzymasz to w lodówce? Może zamienić się w truciznę, a Polacy robią to nagminnie

pacjenci.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Jedzenie w puszkach a zdrowie


Pozostawienie resztek fasoli czy tuńczyka w oryginalnej puszce wydaje się oszczędzać zmywanie – a jednak wielu z nas nie wie, iż w ten sposób ułatwiamy metalom i bakteriom wejście do naszego posiłku. Prosta zmiana nawyku może uchronić Cię przed nieprzyjemnym smakiem, szybszym psuciem się żywności, a choćby przed nadmiarem metali ciężkich.Migracja metali zaczyna się tuż po otwarciu. Badania wykazały, iż już w pierwszych godzinach do żywności mogą przenikać cyna, żelazo i cynk, zwłaszcza w kwaśnych produktach, takich jak pomidory USDA i specjaliści od żywienia radzą: przełóż resztki do szczelnego pojemnika ze szkła lub tworzywa – trwa to 30 sekund, a ogranicza przenikanie metali i obcych smaków Kontakt metalu z jedzeniem to ryzyko chemiczne. EFSA przypomina, iż substancje z materiałów opakowaniowych mogą migrować do żywności i wpływać na jej skład czy smak
Idź do oryginalnego materiału