Kaloryczność ziemniaków zależy od sposobu ich przygotowania i dodatków, z którymi spożywamy to warzywo. Ziemniaki nie są tuczące. Młode zawierają mniej kalorii niż „stare”. 100 g gotowanych młodych ziemniaków to 71 kcal, taka sama porcja starych ziemniaków to 87 kalorii. Najlepiej ziemniaki gotować w wodzie lub piec w piekarniku.
Należy pamiętać, iż ziemniaki, zwłaszcza młode warto jeść ze skórką, gdyż zawiera dużą ilość witamin i minerałów. Obieranie kartofli może więc znacznie zmniejszyć ich wartość odżywczą. Osobom dbającym o linię, dietetycy odradzają przygotowania z nich klasycznych frytek, gdyż smażenie w głębokim tłuszczu podnosi znacząco ich kaloryczność. Nie zalecają też dodawania do nich masła, boczku, kiełbasy czy zasmażki. Zdrowymi dodatkami do ziemniaków są: zioła: koperek, rozmaryn, szczypior i odrobina oliwy z oliwek. Idealnie smakują też i są zdrowe młode ziemniaki podane z kefirem.
Wypróbuj przepis na ziemniaki z piekarnika