Trwa sezon na botwinę. Poznaj jej walory zdrowotne i przygotuj pyszną botwinkę

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Botwinka Źródło: Shutterstock


Trwa właśnie sezon na botwinę, czyli niezwykle zdrowe liście buraka, które wspomagają organizm w walce z anemią, nadciśnieniem, a choćby z nowotworami. Z tych młodych buraczków powstaje uwielbiana w polskiej kuchni zupa. Dowiedz się, jak przygotować pyszną botwinkę, koniecznie z koperkiem.


Botwina, to młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, a sezon na nią trwa od maja do końca czerwca, bo jest wtedy łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Warto w tym czasie przyrządzać to warzywo, bo zawiera dużo witamin, takich jak A, K, C oraz witaminy z grupy B w tym kwas foliowy i wiele cennych składników mineralnych. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów, szczególnie flawonoidów co daje jej działanie przeciwzapalne, wspomagające organizm w walce ze zmianami miażdżycowymi i nowotworowymi.


Właściwości prozdrowotne botwiny


Botwina na anemię i odporność


To warzywo pomaga w leczeniu anemii dzięki dużej zawartości żelaza w towarzystwie witaminy C, która wspomaga jego wchłanianie. Zawarta w niej witamina B6 również wspomaga procesy krwiotwórcze. Dodatkowo dzięki zawartości cynku i selenu botwina wspomaga układ odpornościowy.


Botwina na odchudzanie


Botwinę można nazwać sprzymierzeńcem odchudzania dzięki swojej niskiej kaloryczności (22 kcal w 100 g) i wysokiej zawartości błonnika, który zapewnia na długo poczucie sytości, co wpływa na mniejsze spożycie kalorii w ciągu dnia. Jednocześnie błonnik poprawia stan jelit i wspomaga rozwój dobrych bakterii jelitowych, które są niezwykle ważne dla prawidłowej pracy organizmu i utrzymania odpowiedniej wagi.


Botwina dla zdrowego serca


Badania wykazały, iż botwina obniża ciśnienie krwi, tym samym obniżając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Badacze uważają, iż dzieje się tak dzięki wysokiemu poziomowi azotanów w niej zawartych, które wspomagają pracę układu krążenia. Dodatkowo potas, który zawiera, jest również istotny dla prawidłowego działania serca.


Kto powinien unikać jedzenia botwiny?


Ogólnie botwina jest dobrze tolerowana przez nasz organizm, jednak ze względu na obecność szczawianów, powinny jej unikać osoby z tendencją do kamieni nerkowych i z dną moczanową oraz osoby z niedoborem wapnia, gdyż utrudnia ona jego wchłanianie.


Jak można włączyć botwinę do diety?


Surowe liście można dodawać do koktajli owocowo-warzywnych, aby w pełni skorzystać z jej adekwatności. Liście botwiny można też przygotować jak szpinak, dusząc na oliwie z czosnkiem. Jednak chociaż raz w okresie trzeba przygotować zupę- botwinkę, bo jest zdrowa i przypomina smak dzieciństwa.


Przepis na botwinkę
Idź do oryginalnego materiału