- 5 tortilli pełnoziarnistych
- garść rukoli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Farsz szpinakowy: - 350 g szpinaku mrożonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
Farsz z tofu: - 180 g tofu (wędzone lub naturalne)
- 2 pomidory
- pół papryki czerwonej
- szczypiorek
- łyżeczka sosu sojowego
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki curry
Farsz szpinakowy: Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać szpinak. (Można też dodać łyżkę śmietany). Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać do momentu zagęszczenia.
Farsz z tofu: Tofu rozdrobnić palcami. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć tofu z pomidorami i papryką. Dodać sos sojowy, kurkumę i curry. W przypadku użycia tofu naturalnego można dodać trochę więcej sosu sojowego. Podsmażyć do odparowania. Wsypać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Placki podgrzać na suchej patelni. Wyłożyć na cały placek rukolę, a następnie na jedną połowę placka farsz szpinakowy, na drugą połowę farsz z tofu i zawinąć.