Tortille ze szpinakiem i tofu

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 5 tortilli pełnoziarnistych
  • garść rukoli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
    Farsz szpinakowy:
  • 350 g szpinaku mrożonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
    Farsz z tofu:
  • 180 g tofu (wędzone lub naturalne)
  • 2 pomidory
  • pół papryki czerwonej
  • szczypiorek
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki curry

Farsz szpinakowy: Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać szpinak. (Można też dodać łyżkę śmietany). Doprawić solą i pieprzem. Podsmażać do momentu zagęszczenia.

Farsz z tofu: Tofu rozdrobnić palcami. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć tofu z pomidorami i papryką. Dodać sos sojowy, kurkumę i curry. W przypadku użycia tofu naturalnego można dodać trochę więcej sosu sojowego. Podsmażyć do odparowania. Wsypać posiekany szczypiorek i wymieszać.

Placki podgrzać na suchej patelni. Wyłożyć na cały placek rukolę, a następnie na jedną połowę placka farsz szpinakowy, na drugą połowę farsz z tofu i zawinąć.

Idź do oryginalnego materiału