To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Stek z kalafiora Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


W sieci można znaleźć wiele przepisów na steki kalafiora, ja proponuje podać je na zielonym puree i z pyszną, ziołową posypką – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.


– Moją inspiracją na to danie jest przepis jednego z izraelskich szefów kuchni, ale ja dodałem do niego puree i wyjątkową posypkę, którą można wykorzystać na wiele sposobów – mówi Leszek Wodnicki.


Jak zrobić idealny stek z kalafiora?


Kucharz radzi, aby przede wszystkim nie kroić kalafiora zbyt cienko. – 3-4 cm to minimum. Kalafior powinien być lekko chrupiący. Przecież kalafiora możemy jeść choćby na surowo, więc nie ma się czego bać. To bardzo wdzięczne warzywo – podkreśla. Kalafior jest najpierw podsmażany na złoto a dopiero potem pieczony. Kalafiora zamiast w piekarniku można też ewentualnie przygotować na grillu. To dobra opcja na letnie przyjęcia w ogrodzie.


Ziołowa posypka to uniwersalny dodatek


W przepisie robi się ją z gotowej panierki panko (trzeba jej szukać na półkach z azjatycką żywnością), ale jak podkreśla Leszek Wodnicki, bez problemu można wykorzystać także zwykłą bułkę tartą, którą wystarczy przesmażyć na maśle z ziołami i suszonymi pomidorami. – Osobiście uwielbiam tę posypkę, bo sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Można posypać nią sałatkę, ja często dodaję ją do ryb, wystarczy położyć ją na wierzch ryby – mówi Leszek Wodnicki.


Zielone puree z cukinii


Stek z kalafiora jest podany na zielonym puree z cukinii. To łatwy do przygotowania dodatek, który można wykorzystać także do innych dań. Sekretem jest zblanszowanie cukinii oraz liści pietruszki i bazylii. Dzięki temu puree będzie miało piękny kolor.


Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.
Idź do oryginalnego materiału