Awokado można smarować chleb codziennie i jeść zamiast masła. I nie chodzi wyłącznie o to, iż jest mniej kaloryczne niż masło.
Czy awokado jest zdrowe?
Ten owoc jest bowiem bogaty w tłuszcze i ma całkiem sporo kalorii. W 100 g awokado znajduje się ok. 160 kalorii, co oznacza, iż średniej wielkości owoc zawiera aż 430 kalorii. W maśle jest ich jednak jeszcze więcej (100 g to 735 kcal). W awokado występuje jednak przewaga jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast w maśle kwasów nasyconych. A większa ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych uznawana jest za korzystniejszą dla zdrowia.
Jednym z cennych kwasów, zawartych w awokado jest kwas oleinowy, który zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL we krwi. Jego regularne spożywanie wpływa na poprawę profilu lipidowego i pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy, zapobiegając powstawaniu miażdżycy. Zawarty w awokado tłuszcz sprawia także, iż cenne składniki odżywcze, zawarte w warzywach, które obok pasty z awokado znajdą się na kanapce, będą lepiej przyswajalne. Badania wskazują, iż organizm wchłonie na przykład aż cztery razy więcej likopenu z pomidorów, o ile zjemy je razem z awokado.
Inne korzyści z jedzenia pasty z awokado
Wysoka zawartość potasu zawartego w awokado ma korzystny wpływ na poziom ciśnienia krwi, pracę serca oraz prawidłową pracę układu krążenia. Spore ilości witamin A, C i E, które zaliczane są do przeciwutleniaczy, chronią przed zachorowaniem na choroby nowotworowe. Korzystnie wpływają też na skórę, nadając jej blasku i świeżości. Witaminy z grupy B, które znajdziemy w owocu, wzmacniają układ nerwowy. Włączenie awokado do diety ma też korzystny wpływ na wzrok, ponieważ owoc zawiera luteinę i zeaksantynę. W składzie awokado znajdziemy też błonnik, który reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie (w 100 g. 3,3 g). W maśle go nie ma. Po zjedzeniu awokado czujemy na długo uczucie sytości i nie mamy ochoty podjadać. Dlatego awokado zalecane jest w dietach odchudzających.
Wypróbuj przepis na pastę z awokado do kanapek.
Doskonale smakuje z plasterkami świeżego pomidora z parmezanem. Można też na posmarowaną pastą kanapkę położyć plasterek wędliny, sera i ulubionych warzyw. Smakuje doskonale.