To najlepsze orzechy dla osób, które chcą schudnąć. Są pełne białka i błonnika

zdrowie.interia.pl 8 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Orzechy zawierają tłuszcz i są wysokokaloryczne, jednak bardzo zdrowe i bogate w substancje wspierające pracę mózgu i układu krążenia. Wiele osób będących na diecie uważa, iż produkty wysokotłuszczowe nie sprzyjają redukcji wagi, jednak dietetycy mają odmienne zdanie. Jedna grupa orzechów zasługuje na szczególną uwagę - zawierają i białko i błonnik, zatem te składniki, które pomagają w utracie masy ciała.


Tłuszcze a redukcja masy ciała


Będąc na diecie, której celem jest utrata kilogramów, nie należy całkowicie rezygnować z tłuszczów. Są one potrzebne do prawidłowego działania hormonalnego, dostarczają niezbędnej energii i przyczyniają się do zapewnienia uczucia sytości.
Tłuszcze odgrywają też kluczową rolę w przyswajaniu witamin. Tłuszcz jest niezbędny, by rozpuściły się witaminy: A, D, E, K, które są także istotne w czasie redukcji.


Ważne jest źródło tłuszczów. Zdecydowanie niekorzystne są te występujące w żywności wysokoprzetworzonej, w fast foodach, a zalecane są produkty bogate w tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, zwłaszcza omega-3.Reklama


Rola orzechów w diecie


Wysoka gęstość energetyczna orzechów sprawia, iż spożywanie ich dużej ilości może przyczyniać się do wzrostu masy ciała. Umiarkowana obecność orzechów w diecie przyczynia się z kolei do zmniejszenia ryzyka występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Orzechy zawierają także cenne minerały, które znacząco wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy w nich znaleźć magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk, miedź.


Jakie jeść orzechy, jeżeli jesteś na diecie?


Najlepsze orzechy dla osób, które dążą do zmniejszenia masy ciała, są migdały. Jedna porcja tych orzechów (ok. 28 g) zawiera sześć gramów białka i trzy gramy błonnika. W tej samej porcji znajduje się ok. 164 kcal. Dla porównania w orzechach włoskich, w tej samej porcji, znajduje się już prawie 200 kcal, a w brazylijskich - 190 kcal.
Obecność białka w migdałach sprawia, iż przyspiesza metabolizm. Organizm potrzebuje dużo energii by strawić białko, a ponadto jest to istotny budulec mięśni.
Błonnik z kolei ma korzystny wpływ na pracę jelit, zapewnia uczucie sytości na dłużej i zapobiega podjadaniu. Migdały są zatem dobrą opcją na przekąskę, kiedy czujemy niewielki głód, a chcemy uniknąć niekontrolowanego sięgnięcia po słodycze.


W migdałach obecna jest także L-arginina - aminokwas, który poprawia przepływ krwi, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, poprawia procesy metaboliczne, wspiera regenerację mięśni a także ma korzystny wpływ na układ odpornościowy.
Migdały mają niski indeks glikemiczny, co istotne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Ich regularne zjadanie, w niewielkich ilościach, może pomóc utrzymać stabilny poziom glikemii.
Warto sięgać po te orzechy także ze względu na zawartość witamin z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego, poprawiają koncentrację, jakość snu i ułatwiają walkę z nadmiernym stresem.
Migdały można jeść jako przekąskę, albo spożywać je np. w formie masła migdałowego, jako dodatek do deseru lub wytrawnego śniadania.

CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału