Tłuste i kaloryczne, ale bardzo zdrowe. Te słodycze warto jeść
Zdjęcie: zdrowe słodycze
Batonik z sezamu może mieć prawie tyle kalorii, co solidna kanapka, a mimo to dietetycy polecają go częściej niż czekoladowe wafelki. Skąd to zaskakujące zaufanie? Sprawdzamy, dlaczego sezamki – choć kaloryczne – mogą być korzystne serca, kości i gospodarki cukrowej.Sezamki powstają z prażonych nasion sezamu sklejonych miodem lub syropem cukrowym – to prosty przepis sięgający starożytnego Bliskiego Wschodu, który przyjął się także w PolscePorcja 30 g dostarcza m.in. wapń, magnez, błonnik oraz lignany (sesamina, sesamolina) wspomagające obniżenie stężenia „złego” cholesterolu LDLPodpowiadamy, jak w rozsądnych porcjach zastąpić sezamkami inne słodycze – oraz jakie przekąski jeszcze lepiej wpisują się w zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia