Pijecie złoto faraonów?

pultusk24.pl 2 godzin temu
Od wieków znany i ceniony w medycynie ludowej - olej z czarnuszki zyskuje coraz większą popularność także w nowoczesnym podejściu do żywienia. Dzięki bogactwu nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów i tymochinonu, produkt ten znajduje zastosowanie zarówno w profilaktyce, jak i wsparciu organizmu w okresach osłabienia. Ale jakie są realne korzyści z jego codziennego stosowania? O opinię na temat oleju z czarnuszki Medonet poprosił dietetyczkę Karolinę Topolską.

Olej z czarnuszki to produkt tłoczony na zimno z nasion czarnuszki siewnej. Jak wyjaśnia dietetyczka Karolina Topolska, główną wartość stanowi obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo fitosterole w nim zawarte pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL, a flawonoidy działają jako silne przeciwutleniacze, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników.

— Tymochinon, który występuje w oleju, może wzmacniać układ odpornościowy, wykazując działanie przeciwzapalne i immunomodulujące — podkreśliła ekspertka w rozmowie z nami. Posiada on także adekwatności regeneracyjne, szczególnie przydatne po przebytych infekcjach, oraz potencjalnie ochronne w kontekście przewlekłych chorób zapalnych.

Jednym z istotnych zastosowań oleju z czarnuszki jest przeciwdziałanie
Idź do oryginalnego materiału