Tiramisu z salmonellą. Zatrucie pokarmowe na balu półmetkowym w Świdnicy

swidnica24.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne


Skarżyli się na gorączkę i ból brzucha. Kilkadziesiąt osób zatruło się podczas posiłku zaserwowanego na półmetku III LO w Świdnicy, kilka trafiło do szpitala. Świdnicki sanepid ustalił przyczynę problemów i prawdopodobne jej źródło.

zdjęcie ilustracyjne

30 maja uczniowie sześciu klas, nauczyciele i zaproszeni goście bawili się na balu półmetkowym w restauracji hotelu Esperanto. „Impreza została zorganizowana przez rodziców i przebiegała bez zakłóceń do północy. Uczniowie zjedli obiad oraz deser, a w posiłku uczestniczyli także nauczyciele, którzy nie zgłosili żadnych dolegliwości zdrowotnych” – napisał serwis walbrzych24.pl, powołując się na dyrektora szkoły. Jak ustalił portal, po balu uczestnicy zaczęli zgłaszać dolegliwości, a 4 czerwca świdnicki sanepid informował o 45 przypadkach zatrucia pokarmowego. W tej sprawie zostało wszczęte dochodzenie epidemiologiczne.

Dochodzenie zostało zakończone i udało się ustalić zarówno skalę zatrucia, jak i jego najbardziej prawdopodobne źródło.

Jak podaje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Świdnicy, w imprezie uczestniczyły 192 osoby. – Objawy chorobowe wystąpiły u 75 osób, w tym u 71 uczestników „półmetka”, 2 pracowników lokalu, 1 osoby z kontaktu z osobą zatrudnioną w lokalu, 1 osoby, która nie uczestniczyła w „półmetku”, ale spożywała deser „tiramisu” podawany na tej uroczystości. W związku z występującymi objawami chorobowymi hospitalizacji wymagały 3 osoby. Ponadto, do dnia 18.06.2025 r., dodatnie wyniki badań w kierunku obecności pałeczek Salmonella Enteritidis uzyskano u 12 osób, w tym u 2 osób podlegających hospitalizacji – wylicza Beata Kryjak, kierowniczka oddziału nadzoru w PSSE. Dodaje, iż na podstawie przeprowadzonego dochodzenia epidemiologicznego ustalono również, iż przy produkcji i wydawaniu posiłków pracowało 16 osób. Badania laboratoryjne materiału biologicznego pobranego od tych osób nie wykazały obecności pałeczek Salmonella Spp.

Sanepid uzyskał informację o powstaniu ogniska epidemicznego 2 czerwca i w tym samym dniu przedstawiciele stacji przeprowadzili urzędową kontrolę żywności w obiekcie, w którym zorganizowano uroczystość. Jak informuje Beata Kryjak, kontrola sanitarna wykazała nieprawidłowości, za które osoba odpowiedzialna została ukarana mandatem karnym. – Ponadto, względem podmiotu wykonującego działalność w skontrolowanym lokalu wszczęto postępowanie administracyjne mające na celu wyegzekwowanie usunięcia stwierdzonych niezgodności z przepisami prawa żywnościowego – podaje szefowa nadzoru PSSE.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdnicy wskazuje jednak, iż nie stwierdził zależności pomiędzy nieprawidłowościami stwierdzonymi w toku podjętych czynności kontrolnych, a wystąpieniem ogniska zatrucia pokarmowego. Mając na względzie ochronę zdrowia konsumentów wskazany zakład będzie przedmiotem kolejnych kontroli sanitarnych – zapowiada Beata Kryjak.

Agnieszka Szymkiewicz

Idź do oryginalnego materiału