Syrop z młodych pędów sosny w PRL-u był powszechnie stosowany na wsparcie odporności czy walkę z pierwszymi objawami przeziębienia. Dziś stosują go nieliczni - szczególnie starsi Polacy, a to przecież skarbnica witamin.
Warto po niego sięgać profilaktycznie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić swój organizm, w okresie, w którym ten najbardziej potrzebuje ochrony. Wyjaśniamy więc, na co pomaga syrop z pędów sosny i podpowiadamy, jak przygotować go samodzielnie.
Syrop z pędów sosny – adekwatności. To skarbnica witamin, które wesprą organizm jesienią
Syrop z pędów sosny przygotowuje się zwykle w maju, jednak to właśnie jesienią może być najbardziej przydatny. Biegnij po niego do babcinej spiżarni, póki inne wnuki nie zdążyły jeszcze wyzbierać wszystkich zapasów. Ma bowiem cenne adekwatności.
Syrop z pędów sosny zawiera naturalne gorycze pozytywnie oddziałujące na trawienie czy układ pokarmowy. Ma w swoim składzie witaminę C, flawonoidy o działaniu przeciwutleniającym czy przeciwzapalnym. Młode pędy sosnowe zawierają także olejki eteryczne wspierające układ oddechowy.
Może cię zainteresować: Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty
Na co pomaga syrop z pędów sosny? Ma wiele cennych zastosowań
Na co pomaga syrop z pędów sosny? Jego picie może okazać się pożyteczne podczas walki z suchym kaszlem. Niewykluczone, iż ułatwi odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych.
Ten naturalny lek przynosi także ulgę przy osłabieniu i dolegliwościach górnych dróg oddechowych. Syrop z sosny bardzo często zaleca się podawać na chrypkę, ból gardła czy katar, a to i tak nie wszystko. Jesienią warto pić 1 łyżeczkę syropu z pędów sosny 2 razy dziennie.
Czytaj również: Nazywają go złotem Syberii. To prawdziwa bomba witaminowa
Jak przygotować syrop z pędów sosny? Babciny przepis jest najlepszy
Przygotowanie syropu z pędów sosny według starego babcinego przepisu nie jest skomplikowane. Wystarczy nazbierać 1 kilogram świeżych pędów sosny, ułożyć je warstwami w dużym naczyniu (najlepiej w szklanym słoju).
Każdą z warstw zasypać trzeba cukrem, a później przykryć słoik gazą i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 6 tygodni, aż pędy puszczą sok. Gdy syrop będzie gotowy, trzeba go przelać do mniejszych słoiczków lub butelek i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu np. piwnicy, spiżarni lub garażu.
Zobacz też:
Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend