Ten przysmak znany z PRL-u to bogactwo olejów. Tak wybierzesz najlepszy w sklepie

pacjenci.pl 14 godzin temu
Zdjęcie: Chałwa


Chałwa, ten kruchutki, a zarazem ciągnący się przysmak kuchni Bliskiego Wschodu i Bałkanów, to znacznie więcej niż tylko słodycz. Jej główny składnik – miazga sezamowa (nazywana tahini) – sprawia, iż chałwa jest prawdziwą skarbnicą cennych tłuszczów, białka i minerałów. Kiedy wybieramy ją w sklepie, warto jednak wiedzieć, iż wartość odżywcza chałwy w dużej mierze zależy od jej składu.Chałwa to wysokokaloryczny produkt oparty głównie na tłuszczach, jednak w przeważającej mierze są to zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe.Główny składnik – sezam – dostarcza duże ilości wapnia, magnezu, fosforu, witamin z grupy B oraz witaminy E.Wybierając najlepszą chałwę, należy kierować się jak najwyższą zawartością sezamu i unikać zbędnych dodatków, takich jak utwardzone tłuszcze roślinne czy syrop glukozowo-fruktozowy.
Idź do oryginalnego materiału