Mak najczęściej kojarzy nam się ze świętami. Występuje jako dodatek do makowca, kutii czy klusek. Niebieski mak jest bardzo wartościowym składnikiem, do tego stopnia, iż dietetycy określają go mianem europejskiego superfood. Jakie korzyści zdrowotne przyniesie nam spożywanie maku?
Mak można podzielić na trzy rodzaje:
– niebieski – zwany również europejskim, jest to najpopularniejszy rodzaj maku, używany głównie do celów kulinarnych.
– mak biały – znacznie mniej powszechny niż jego poprzednik, przez co też trudniej dostępny. Jeden z głównych składników masy poznańskich Rogali świętomarcińskich.
– mak lekarski – wykorzystywany do produkcji leków opioidowych.
– mak polny – popularny czerwony kwiat rosnący na łąkach i polach.
Mak zalicza się do do roślin oleistych z rodziny makowatych i występuje głównie na półkuli południowej. Jego niesamowite adekwatności zostały docenione już w starożytności. Wykorzystywano go głównie w celach kulinarnych, ale również leczniczych.
Poza walorami smakowymi mak skrywa w sobie bogactwo składników odżywczych. Jest źródłem żelaza, magnezu, sodu, witamin z grupy B oraz witaminy E.
Trzeba jednak mieć na uwadze, iż mak zawiera również sporo kalorii, więc nie powinniśmy z nim przesadzać. Jednak poza tym dostarcza także dużo błonnika pokarmowego, co wspomaga pracę jelit, oczyszczanie organizmu i reguluje prawidłowy rytm wypróżnień. Są to bardzo istotne korzyści, które z pewnością przyczynią się do zmniejszenia ryzyka rozwoju raka jelita grubego.
Ze względu na obecność kwasów wielonienasyconych, mak będzie idealnym wyborem dla osób borykających się z niewłaściwymi poziomem cholesterolu. Obniża frakcję złego cholesterolu LDL i zwiększą dobrą frakcję HDL. W ten sposób chroni przed rozwojem miażdżycy, zawału i udaru.
Mak niebieski polecany jest szczególnie osobą:
– z nadciśnieniem tętniczym,
– chorującym na anemie,
– sportowcom,
– kobietom w ciąży,
– z problemami trawiennymi.