Nadmierna ilość i gromadzenie się tłuszczów w wątrobie jest spowodowane kumulacją triglicerydów we krwi. Wówczas wątroba nie jest w stanie na bieżąco syntetyzować spływających do niej kwasów tłuszczowych, co prowadzi do nadmiernego ich magazynowania. Do stłuszczenia wątroby, oprócz nadużywania alkoholu mogą również doprowadzić zaburzenia przemiany materii i czynniki żywieniowe. Wątroba jest filtrem, który zatrzymuje toksyny w organizmie, dlatego też stłuszczenie wątroby należy potraktować poważnie – przestrzegają specjaliści. Wskazują, jakie produkty i napoje mogą naturalnie pobudzić regenerację komórek.
Lista produktów i napojów, które poprawią funkcjonowanie wątroby
Grejpfrut
Zawarte w grejpfrutach przeciwutleniacze pomagają w naprawie i regeneracji komórek wątroby. Jak wynika z badań, pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju zwłóknienia wątroby, które powoduje przewlekły stan zapalny i ból spowodowany tworzeniem się szkodliwych tkanek w wątrobie. W grejpfrutach znajduje się naringenina, czyli flavonoid uznawany też za sprzymierzeńca odchudzania. Miesięcznik medyczny „Journal of Medicinal Food” opublikował badania, które potwierdzają, iż spożywanie połówki grejpfruta, niedługo przed zjedzeniem głównego posiłku, jest korzystnym przyzwyczajeniem dla zdrowia wątroby.
Sprawdź, jakie jeszcze produkty znalazły się na liście