Napięty, pełny brzuch utrudnia poruszanie się i odbiera energię. Uczucie pełności może pojawić się po obfitym posiłku, ale nierzadko zdarza się choćby wtedy, gdy się nie przejadamy. W takiej sytuacji może oznaczać zapalenie żołądka, problemy z funkcjonowaniem jelita cienkiego oraz jelita grubego, niekiedy niewłaściwe wydzielanie enzymów trawiennych. Na szczęście można sobie z tym poradzić, stosując domowy sposób.
Jak zwalczyć uczucie pełności?
Na wzdęcia, bóle brzucha i dolegliwości trawienne zaleca się napary ziołowe. Dobrze sprawdzają się koper włoski, mięta, dziurawiec. Warto regularnie pić również imbir, który działa żółciopędnie i może łagodzić dolegliwości żołądkowe.
Na szczególną uwagę zasługuje jednak napar z kminku, zioła, które najczęściej dodajemy do ciężkostrawnych dań np. bigosu z kapusty. I słusznie, iż tak robimy, ponieważ kminek rewelacyjnie wspiera przewód pokarmowy, łagodzi wzdęcia i usprawnia oczyszczanie jelit ze złogów.
Jakie adekwatności ma napar z kminku?
Napar z kminku łagodzi dolegliwości trawienne takie jak wzdęcia, bóle brzucha, uczucie pełności. Oprócz tego przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit, wspiera spalanie tłuszczów. Stosuje się go w leczeniu chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego, a także oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Napar z kminku stosuje się także przy problemach dróg moczowych, ponieważ wspiera ich oczyszczanie. Zaleca się go także matkom karmiącym, żeby wspomóc laktację.
Jak zrobić napar z kminku?
Aby zrobić napar z kminku, wystarczy zaparzyć łyżkę kminku wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Najlepiej jest wybierać całe nasiona kminku, zmielić je na bieżąco w moździerzu i wykorzystać do przygotowania naparu. Po około 15 minutach napój można wypić. Warto po niego sięgać nie tylko przy uczuciu pełności w brzuchu, ale także po każdym obfitym posiłku.