Ten błąd może kosztować życie. Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? [ZDJĘCIA]

g.pl 6 dni temu
"Kania to pyszny grzyb" - nie raz każdy z nas słyszał to określenie. Podobnie, jak i to, iż łatwo ją pomylić z muchomorem. Jak rozróżnić te dwa grzyby? Wyjaśniamy.
Grzyby są pysznym dodatkiem do wielu potraw. Koniec lata i jesień to okres, w którym można je zbierać i w zależności od potrzeb i możliwości ususzyć, zamrozić lub zamarynować, by cieszyć się nimi cały rok. Wśród tych najpyszniejszych są kanie.


REKLAMA


Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych


Kania - podstawowe informacje
Kania jest dużym grzybem, który z łatwością można wypatrzeć z daleka i to pomimo tego, iż często rośnie wśród traw. Można ją spotkać w lasach, ale także na łąkach czy pastwiskach. Należy do rodziny pieczarkowatych. Można ją spotkać od lipca do listopada. Jest jednym z bardziej upragnionych zdobyczy większości grzybiarzy. Najczęściej podawana jako grzyb smażony w panierce.


Czubajka kania - czy to to samo co kania? Jak wygląda?
Tak - jest to ten sam grzyb. Czubajka kania to pełna nazwa, choć w literaturze spotykana była także pod nazwą bedłka wyniosła, bedłka parasolowata czy stroszka cielista.


Zdjęcie ilustracyjneAutorstwa Chrumps - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35593334


Ma okazały kapelusz o średnicy od 10 do 30 cm. Pokryty jest grubymi, odstającymi łuskami, sterczącymi ku górze, robi wrażenie popękanej, jest sucha. Na środku jest brązowawa i gładka. Spód kapelusza jest złożony z blaszek. Nóżka czy też łodyga jest równie długa, bo może osiągać od 10 cm do 40 cm. Jej wnętrze jest puste, a pod kapeluszem jest ruchomy pierścień. To bardzo istotna wskazówka, gdy nie jesteśmy pewni czy znaleziony grzyb to właśnie kania.


PierścieńAutorstwa This image was created by user zaca at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. - This image is Image Number 292252 at Mushroom Observer, a source for mycological images., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23156318


Kania a muchomor - czemu łatwo je pomylić?
Osoby, które nie mają doświadczenia w grzybobraniu, powinny unikać szukania kani. Dość łatwo bowiem pomylić je można z muchomorem sromotnikowym. Kania a muchomor to jednak wiele istotnych różnic, na które warto zwrócić uwagę, by uniknąć pomyłki:


kania ma kapelusz cielisto-brązowawy, a na środku znajduje się charakterystyczny, gładki, brązowy garbek. Natomiast muchomor ma gładszy kapelusz bez łusek i bardziej w kolorze zielonym niż brązowym;
kania ma dorodny i duży kapelusz, a muchomory są z reguły mniejsze - dlatego lepiej unikać zbierania małych osobników;
pierścień kani jest ruchomy, a ten u muchomora nie.


Amanita phalloides / Muchomor zielonawy, muchomor sromotnikowyAutorstwa Jerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35600671


jeżeli jednak nie jesteśmy pewni, zawsze lepiej zrezygnować niż zbierać.


Kanie a muchomory - czemu to ważne, by ich nie pomylić?
Nie można bagatelizować pomyłki, jeżeli chodzi o kanie a muchomory. Muchomor sromotnikowy, który najbardziej przypomina czubajkę, może wywołać wiele nieprzyjemnych objawów:


silne bóle brzucha,
wymioty,
biegunka,
utraty równowagi - zawroty głowy.


Pierwsze objawy mogą pojawić się dość szybko, bo choćby po sześciu godzinach od spożycia. Na początku z reguły pojawiają się wymioty i biegunka, co w oczywisty sposób łatwo prowadzi do odwodnienia. Dzieje się tak, ponieważ dochodzi do niewydolności wątroby, która może być połączona z niewydolnością wielonarządową. Niestety zatrucie takie może skończyć się choćby zgonem.
Zobacz też: Czym słodzić herbatę, żeby nie żałować? Dzięki tym dodatkom napój zyska nową jakość
Idź do oryginalnego materiału