Tego nie jedz na urlopie w hotelach. Grozi "zemstą Faraona"
Zdjęcie: bufet
Za granicę wyjeżdżamy nie tylko po to, by się pobawić, wygrzać na słońcu czy popływać w ciepłych morzach, ale również po to, by poznać coś nowego, zwiedzić egzotyczne miejsca, i posmakować regionalnej kuchni. Niestety wiąże się z tym pewne ryzyko. Nieprzyzwyczajeni do obcej flory bakteryjnej, często ulegamy tzw. „zemście Faraona”. Co to takiego? Na zagranicznych wakacjach łatwo o zatrucie pokarmowe – zwłaszcza w hotelowym bufecie „Zemsta Faraona” to potoczna nazwa infekcji żołądkowo-jelitowej, która może popsuć cały urlop. Objawy to m.in. biegunka, wymioty i silne bóle brzucha By się przed nią ustrzec, lepiej unikać pokrojonych owoców, sałatek, gotowanego ryżu i wędlin – to one często są źródłem problemów