Te ryby są pełne witaminy D. Jedz je jak najczęściej
Zdjęcie: Ryby na lodzie
Kiedy brakuje słońca, witamina D z ryb staje się bezcenna. Tłuste gatunki morskie potrafią dostarczyć niemal całe dzienne zapotrzebowanie w jednej porcji – wzmacniając odporność, kości i mięśnie. To naturalna, smaczna alternatywa dla suplementów.Węgorz: 1200 µg witaminy D na 100 g – absolutny rekordzista.Śledź w oleju: 808 µg, marynowany: 480 µg.Dziki łosoś: średnio 540 µg, choćby do 900 µg w sezonie.Makrela: 150 µg; dorsz: 40 µg + dużo selenu.Dietetycy zalecają 2–3 porcje ryb tygodniowo, najlepiej duszonych lub pieczonych.








![„Nie widzę przeszkód” – niewidomy maratończyk z Polski z życiówką w Walencji [WYWIAD]](https://bieganie.pl/wp-content/uploads/2025/12/540882667_10240651128442495_240944632296025530_n.jpg)
