Naukowcy z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii badali nawyki żywieniowe dorosłych osób w wieku od 18 do 25 lat. W eksperymencie wzięło udział 171 osób. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy w celu zbadania wpływu diety bogatej w owoce i warzywa na dobre samopoczucie. Uczestnicy z pierwszej grupy odżywiali się bez żadnych zmian przez dwa tygodnie. Druga grupa otrzymywała przypomnienia i darmowe kupony na owoce i warzywa. Trzecia grupa uczestników otrzymywała dwie dodatkowe porcje świeżych owoców i warzyw dziennie. Okazało się, iż właśnie w tej grupie odnotowano znaczną poprawę samopoczucia psychicznego oraz zwiększenie witalności, humoru i motywacji do działania. Wśród uczestników drugiej grupy nie zauważono podobnych rezultatów.
Ile razy dziennie jeść owoce i warzywa?
Autorzy eksperymentu wskazali na podstawie przeprowadzonych badań, iż owoce i warzywa powinno jeść się choćby częściej niż 5 razy dziennie.
„W świetle nowego badania ludzie powinni jeść warzywa i owoce dużo częściej niż tylko 5 razy dziennie. Dietetycy i lekarze powinni uczulać ludzi, iż te produkty powinny być spożywane tak często, jak tylko możliwe” – powiedziała autorka badania, dr Tamlin Conner. Jakich owoców nie powinno zabraknąć w diecie poprawiającej humor?
Naukowcy wskazali, iż w diecie nie powinno przede wszystkim zabraknąć: pomarańczy, kiwi i czerwonych winogron. Zawarte w skórce pomarańczy olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, przeciwdepresyjnie i poprawiają nastrój. Kiwi natomiast zawiera też istotny składnik wspomagający trawienie: aktynidynę. Jest to enzym trawienny, który rozkłada białka i wpływa na poprawne funkcjonowanie zarówno żołądka, jak i jelit. Prawidłowe funkcjonowanie jelit na korzystny wpływ na cały organizm. Czerwone winogrona, nazywane też „owocem bogów” są naturalną skarbnicą substancji oczyszczających i regenerujących organizm. Jedzenie świeżych winogron działa orzeźwiająco i poprawia samopoczucie.
Dr Conner uważa, iż korzystniejsze niż mówienie o prozdrowotnych wartościach owoców i warzyw, jest ich dostarczanie do miejsc, takich jak szkoły, przedszkola, akademiki, ośrodki opieki dziennej dla dzieci, szpitale, czy zakłady pracy.