Te owoce poprawią ci humor. Jedz je kilka razy dziennie

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Arbuz Źródło: Shutterstock / KieferPix


Czy owocowa dieta może poprawić humor? Tak i to szybko. Badania naukowców z Nowej Zelandii, wykazały, iż owoce mają korzystny wpływ nie tylko na zdrowie fizyczne, ale też psychiczne. Jedzenie owoców poprawia znacząco humor, a choćby łagodzi objawy depresji. Sprawdź, jakich owoców nie powinno zabraknąć w twoim jadłospisie.


Naukowcy z Uniwersytetu Otago w Nowej Zelandii badali nawyki żywieniowe dorosłych osób w wieku od 18 do 25 lat. W eksperymencie wzięło udział 171 osób. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy w celu zbadania wpływu diety bogatej w owoce i warzywa na dobre samopoczucie. Uczestnicy z pierwszej grupy odżywiali się bez żadnych zmian przez dwa tygodnie. Druga grupa otrzymywała przypomnienia i darmowe kupony na owoce i warzywa. Trzecia grupa uczestników otrzymywała dwie dodatkowe porcje świeżych owoców i warzyw dziennie. Okazało się, iż właśnie w tej grupie odnotowano znaczną poprawę samopoczucia psychicznego oraz zwiększenie witalności, humoru i motywacji do działania. Wśród uczestników drugiej grupy nie zauważono podobnych rezultatów.


Ile razy dziennie jeść owoce i warzywa?


Autorzy eksperymentu wskazali na podstawie przeprowadzonych badań, iż owoce i warzywa powinno jeść się choćby częściej niż 5 razy dziennie.


„W świetle nowego badania ludzie powinni jeść warzywa i owoce dużo częściej niż tylko 5 razy dziennie. Dietetycy i lekarze powinni uczulać ludzi, iż te produkty powinny być spożywane tak często, jak tylko możliwe” – powiedziała autorka badania, dr Tamlin Conner. Jakich owoców nie powinno zabraknąć w diecie poprawiającej humor?


Naukowcy wskazali, iż w diecie nie powinno przede wszystkim zabraknąć: pomarańczy, kiwi i czerwonych winogron. Zawarte w skórce pomarańczy olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania tych owoców, działają odprężająco, przeciwdepresyjnie i poprawiają nastrój. Kiwi natomiast zawiera też istotny składnik wspomagający trawienie: aktynidynę. Jest to enzym trawienny, który rozkłada białka i wpływa na poprawne funkcjonowanie zarówno żołądka, jak i jelit. Prawidłowe funkcjonowanie jelit na korzystny wpływ na cały organizm. Czerwone winogrona, nazywane też „owocem bogów” są naturalną skarbnicą substancji oczyszczających i regenerujących organizm. Jedzenie świeżych winogron działa orzeźwiająco i poprawia samopoczucie.


Dr Conner uważa, iż korzystniejsze niż mówienie o prozdrowotnych wartościach owoców i warzyw, jest ich dostarczanie do miejsc, takich jak szkoły, przedszkola, akademiki, ośrodki opieki dziennej dla dzieci, szpitale, czy zakłady pracy.
Idź do oryginalnego materiału