Śliwki to skarbnica dobroczynnych związków
Śliwki to owoce, które, w zależności od odmiany śliwy, mogą mieć zarówno różną wielkość, jak i kolor. Wyróżniamy m.in. niezwykle popularne śliwki węgierki (mające odcień fioletu bądź purpury), lubaszki (mające odcień granatowy) czy śliwki brzoskwiniowe (mające odcień różowoczerwony).
Śliwki nie są zbyt kaloryczne. W 100 g zawierają ok. 46 kcal. Są prawdziwą skarbnicą dobroczynnych związków. W ich składzie znajdziemy nie tylko witaminy i minerały (takie jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina C, potas, wapń, fosfor czy magnez). Śliwki zawierają również polifenole (najwięcej substancji aktywnych znajduje się w skórce owoców), a także pektyny, które mogą pozytywnie oddziaływać na układ pokarmowy. Polifenolom przypisuje się adekwatności przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, a także przeciwcukrzycowe. Reklama
Śliwki m.in. wspierają serce, wykazują adekwatności przyspieszające perystaltykę jelit, mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze. Istnieją także doniesienia o ich pozytywnym wpływie na czynność wątroby.
Co można zrobić ze śliwek? Nie tylko dżem
Śliwki to owoce chętnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Przygotowuje się z nich różnego rodzaju przetwory. Mowa tu m.in. o dżemach, konfiturach, kompotach czy uwielbianych przez wiele osób powidłach. Jednak śliwki nadają się nie tylko do tego rodzaju wyrobów. Owoce stanowią nieodzowny składnik rozmaitych ciast i deserów.
Słodkie śliwki można też wykorzystać do przyrządzenia zdrowych, owocowych sałatek. Niektórzy przygotowują z nich farsz do pierogów. Wprawieni w sztuce kulinarnej kucharze używają śliwek również do rozmaitych dań wytrawnych - np. faszerują nimi mięsa.
Kto nie powinien jeść śliwek? Te osoby powinny ich unikać
Choć śliwki są owocami uwielbianymi przez wiele osób, niektórzy powinni zrezygnować z ich jedzenia. Przede wszystkim chodzi tu o alergików uczulonych na salicylany, u których kontakt z tymi związkami powoduje różnego typu objawy. Mowa tu m.in. o wysypce czy nieprzyjemnych reakcjach układu pokarmowego.
Kto jeszcze nie powinien jeść śliwek? Z tych owoców powinny zrezygnować osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS). Zjedzenie śliwek może się u nich skończyć nasileniem objawów, takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy zaparcia. W przypadku tego rodzaju schorzenia najlepiej skonsultować swoją dietę ze specjalistą.
Śliwek nie powinny spożywać również te osoby, które wykazują nietolerancję na fruktozę. Również w ich przypadku konsumpcja tych owoców może skończyć się bolesnymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym.
Źródło: fdc.nal.usda.gov
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepsze przetwory to z niej. Obniża ciśnienie, wzmacnia odporność
Na kanapce i w sałatce zastąpi pomidora. Ma mnóstwo potasu i witaminy C
Owoc trzy razy "naj". Niektórych odpycha, inni jedzą dla serca i odporności