Te oleje "zbijają" cholesterol. Polacy rzadko po nie sięgają

pultusk24.pl 1 dzień temu
Zdrowie serca można wspierać w różnorodny sposób, także poprzez wybór odpowiednich produktów spożywczych, takich jak oleje. Medonet wyjaśnia, iż dla osób mierzących się z wysokim poziomem cholesterolu ważne jest nierezygnowanie z tłuszczów w diecie, ale dokonanie świadomego wyboru tych, które wspierają obniżenie poziomu LDL, podnosząc jednocześnie korzystny HDL. Oleje roślinne mogą być ważnym elementem diety zbilansowanej pod kątem pracy serca. najważniejsze jest zwracanie uwagi na rodzaj tłuszczów, jakie zawierają oraz ich zachowanie podczas obróbki cieplnej.

Eksperci wyróżniają oleje bogate w jednonienasycone (MUFA) i wielonienasycone (PUFA) kwasy tłuszczowe jako najkorzystniejsze dla zdrowia serca. Tego rodzaju tłuszcze mogą wspomagać obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom HDL. Do najlepszych źródeł należą przede wszystkim oleje z wysoką zawartością kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie i zapobiegają osadzaniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach. W szczególności polecane są olej lniany, rzepakowy oraz sojowy.

Ważnym aspektem, który warto uwzględnić przy wyborze oleju, jest jego odporność na wysoką temperaturę — tzw. temperatura dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcze rozkładają się, emitując szkodliwe wolne rodniki oraz nieprzyjemny zapach. Przykła
Idź do oryginalnego materiału