Te galaretki to kultowy przysmak PRL. Zrobicie je tylko z 3 składników

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Galaretki w cukrze Źródło: Pexels / Vilnis Husko


Zazwyczaj galaretkę podaje się jako osobny deser. Możecie jednak nieco urozmaicić ten przysmak, robiąc go w sposób, który królował kilkadziesiąt lat temu. Przepis jest szybki i prosty, nie będziecie potrzebować też wielu składników.


Aktualnie wybór deserów jest naprawdę ogromny. Z łatwością różnego rodzaju słodkości dostaniemy zarówno w cukierni, jak i supermarkecie. Kiedyś jednak nie było z tym tak prosto. Do najpopularniejszych słodkich przekąsek należał popularny blok czekoladowy, ale też galaretki w cukrze, które dla wielu są wspomnieniem dzieciństwa. W czasach PRL były one kupowane na wagę. Choć teraz takie galaretki są mniej popularne, to powoli smakołyki z dawnych lat wracają do łask. Bez trudu możecie zrobić je też samodzielnie w domu.


Kultowe galaretki w cukrze to przysmak sprzed lat


W łatwy i szybki sposób możecie odtworzyć smak sprzed lat. Galaretki w cukrze są naprawdę pyszne, ale też świetnie prezentują się na talerzu, wyglądając bardzo smakowicie. Sami przekonacie się o tym, iż będą sporą atrakcją wśród znajomych i rodziny, gdy pojawią się na stole. Możecie przygotować je na wiele różnych sposobów – używając do tego galaretki w jednym kolorze lub w kilku (dzięki czemu uzyskacie też różny smak tych łakoci). Z uwagi na to, iż cukier po obtoczeniu w nim galaretek może się łatwo rozpuszczać – możecie podać go bezpośrednio obok. Dobrym sposobem jest też obtoczenie tych smakołyków najpierw w zmielonych na mąkę migdałach, a dopiero później w cukrze. jeżeli chcecie, żeby było zdrowiej – użyjcie zamiast niego wiórków kokosowych. Tak przygotowane galaretki z powodzeniem mogą być też ozdobą innych deserów.


Oryginalny sposób na galaretki w cukrze


Jeśli nie chcecie przygotowywać tego smakołyku w klasyczny sposób – wybierzcie bardziej oryginalną opcję. W tej formie te łakocie będą wyglądały jak kawałeczki pokrojonej pomarańczy. Co dokładnie należy zrobić? Najpierw musicie dobrze wyszorować cytrusy w gorącej wodzie. Przekrójcie je później na pół i wyjmijcie miąższ. Następnie wlejcie galaretkę do wydrążonych połówek i odstawcie do stężenia. Później wystarczy, iż pokroicie je w krążki i obtoczycie w cukrze.
Wcale jednak nie musicie używać skórek z cytrusów – galaretka będzie się też bardzo fantazyjnie prezentować pokrojona w oryginalne kształty, na przykład kwiatki, kółka lub paseczki.


Jak samodzielnie zrobić ten przysmak?


Przygotowanie takich galaretek jest naprawdę bardzo proste. Musicie najpierw wycisnąć sok z kilku pomarańczy – możecie do tego użyć sokowirówki, jednak nie jest to konieczne. Później sok trzeba zmieszać z cukrem i dodać żelatynę. Taka masa powinna być przechowywana w lodówce przez około 2 godziny. Gdy nabierze już odpowiedniej konsystencji – wystarczy ją pokroić i obtoczyć w cukrze. Koniecznie wybierzcie w tym celu drobny cukier (dedykowany do pieczenia).
Idź do oryginalnego materiału