Te bakterie powiązano z nowotworem trzustki. jeżeli unikasz mycia zębów, zwiększasz ryzyko raka

zdrowie.interia.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Bakterie z jamy ustnej przyczyniają się do wielu chorób, choćby tych całkowicie niezwiązanych z zębami. W badaniach udowodniono, iż niektóre bakterie zwiększają ryzyko udarów, mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca, a choćby sprzyjać chorobie Alzheimera. Teraz odkryto, iż lekceważenie higieny jamy ustnej, pomijanie szczotkowania i stronienie od używania nici dentystycznej, może potroić ryzyko zachorowania na raka trzustki.


Bakterie z jamy ustnej a rak trzustki


Najnowsze badania, przeprowadzone przez specjalistów z NYU School of Medicine ujawniły, iż patogeny obecne w jamie ustnej mogą być przeniesione do trzustki, zwiększając ryzyko rozwinięcia nowotworu.
Zespół pracujący nad tym odkryciem przebadał 122 tys. osób, dzięki czemu odkryto, jakie patogeny odpowiadają za podniesione ryzyko. Pacjentów monitorowano przez około 8 lat, a badanie opierało się o dostarczone próbki śliny, po wcześniejszym przepłukaniu jamy ustnej płynem.


Spośród wszystkich przebadanych osób na raka trzustki zachorowało 445 osób a ich dane porównywano z danymi zdrowotnymi grupy kontrolnej. Reklama
Z rakiem trzustki udało się powiązać aż 27 bakterii i grzybów (wśród nich znalazły się m.in. Porphyromonas gingivalis, Parvimonas micra i Eubacterium nodatum).
Wyniki badań opublikowano na łamach magazynu JAMA Oncology i choć wymagają one pogłębienia, to współautor przeprowadzonych już badań, dr Richard Hayes podkreślił, iż szczotkowanie i nitkowanie zębów nie tylko chroni przed chorobami przyzębia, ale także może stanowić ochronę przed rakiem.


Nowotwór trzustki - jak często występuje?


Rak trzustki odpowiada za około 7 proc. wszystkich zgonów nowotworowych na świecie. W Polsce co roku diagnozę słyszy około 4 tys. pacjentów i najczęściej są to osoby po 60. roku życia.
Nowotwór ten jest trudny do leczenia, bo najczęściej wykrywany jest w zaawansowanym stadium. Pięcioletnia przeżywalność wynosi jedynie 11 proc., a średni czas przeżycia pacjenta od momentu postawienia diagnozy to kilka do kilkunastu miesięcy.


Czynniki ryzyka raka trzustki


Kolejne badania naukowe okrywają czynniki ryzyka, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania. Dzieli się je na modyfikowalne i niemodyfikowalne. Do tej pierwszej grupy zalicza się przede wszystkim styl życia: otyłość, palenie tytoniu, nadużywanie alkoholu, nieleczona cukrzyca typu 2., nieprawidłowa dieta ale też ekspozycja zawodowa, czyli narażenie na działanie pestycydów czy metali ciężkich.
Niemodyfikowalnymi czynnikami są przede wszystkim mutacje genetyczne oraz przewlekłe zapalenie trzustki, które zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór. Ponadto częściej chorują mężczyźni, po 60. roku życia, u których w rodzinie występowały choroby nowotworowe tego narządu.
Źródło:
https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2839132
CZYTAJ TAKŻE:Jama ustna jako barometr zdrowia. Objawy ukrytych niedoborów, których nie warto ignorować
Idź do oryginalnego materiału