Takie objawy mogą świadczyć o zatruciu grzybami. Nie lekceważ ich! Wezwij pomoc, bo może ucierpieć twoje życie lub zdrowie

stronazdrowia.pl 1 dzień temu
Grzyby odgrywają istotną rolę w polskiej kuchni. Chętnie je zbieramy, kupujemy lub otrzymujemy od znajomych. Niestety, wraz z nadejściem sezonu grzybowego każdego roku dochodzi do licznych zatruć, które mogą skutkować poważnym uszkodzeniem narządów, a choćby zgonem. Dlatego tak istotne jest, aby rozpoznać objawy zatrucia grzybami i wiedzieć, jak na nie reagować. Jak prawidłowo udzielić pierwszej pomocy w przypadku zatrucia?

Kiedy występuje zatrucie grzybami i czym może grozić?

Do zatrucia grzybami może dojść nie tylko w przypadku zjedzenia przedstawicieli trujących gatunków. Złe samopoczucie może pojawić się także wtedy, kiedy zjemy grzyba jadalnego, ale starego, zepsutego lub zbyt młodego.

Ze względu na rodzaj wywoływanych przez toksyny objawów, wyróżniamy zatrucia:

  • cytotropowe – dochodzi do uszkodzenia narządów miąższowych np. wątroby,
  • neurotropowe – dające objawy neuropsychologiczne,
  • gastryczne – skutkujące ostrym objawami ze strony układu żołądkowo-jelitowego.
Silne zatrucie grzybami może spowodować uszkodzenia wątroby, skutkujące koniecznością przeszczepu, a choćby prowadzące do śmierci. syaber/philipimage/123RF

Objawy zatrucia mogą pojawić się kilka godzin po zjedzeniu grzybów, ale także choćby kilka dni później. Do najgroźniejszych skutków zalicza się:

  • silne uszkodzenia wątroby, skutkujące koniecznością przeszczepu, a choćby prowadzące do śmierci,
  • uszkodzenie nerek,
  • uszkodzenie wzorku,
  • rozpad czerwonych krwinek.

Ten grzyb to „kapelusz śmierci”. Zabija co 4. osobę

To najbardziej niebezpieczny gatunek w Polsce, który przyczynia się do 9 na 10 śmiertelnych zatruć grzybami. Sprzyja im fakt, iż jest podobny do kilku grzybów jadalnych, a przy tym nie zawiera goryczy...

Anna Rokicka-Żuk

Takie objawy może dać zjedzenie trujących grzybów. Gdy je poczujesz, koniecznie wezwij służby ratunkowe

W zależności od rodzaju i ilości przyjętej toksyny skutki zatrucia grzybami mogą być jedynie nieprzyjemne i nie zostawić w organizmie żadnych śladów, bądź prowadzić do nieodwracalnych zmian, a choćby śmierci. Jakie objawy mogą świadczyć o zatruciu grzybami?

Objawy ze strony układy pokarmowego, takiej jak ból brzucha, wymioty i biegunka są częstym symptomem zatrucia grzybami. Takie oznaki, trwające od 2 do 6 godzin daje zjedzenie m.in. gąski tygrysowatej. Jednak w przypadku zatrucia np. muchomorem sromotnikowym mogą trwać 2-3 dni. W przypadku zjedzenia tego grzyba często dochodzi do poważnego uszczerbku na zdrowiu, a choćby do śmierci chorego.

Ślinotok to nadmierne wydzielanie śliny, które może mieć wiele różnych przyczyn. Od naturalnych towarzyszących ząbkowaniu u niemowląt, przez związane z chorobami takimi jak refluks żołądkowo-przełykowy, po zatrucia pokarmowe. W przypadku podejrzenia, iż ślinotok pojawił się w wyniku zjedzenia zatrutych grzybów, należy niezwłocznie wezwać pomoc lekarską.

Nagłe pojawienie się intensywnego pocenia lub wystąpienie tzw. zimnych potów może być sygnałem, iż doszło do zatrucia pokarmowego. Objawy te najczęściej występują jednocześnie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, osłabieniem i bólem głowy. Zlewne poty są jednym z objawów zespołu muskarynowego, który może wystąpić po zjedzeniu grzybów z gatunków strzępiaków lub lejówek.

Kołatanie serca to jeden z objawów zatrucia czernidlakiem pospolitym, z kolei zwolnienie akcji serca może towarzyszyć zatruciu grzybami z gatunków strzępiaków lub lejówek i być elementem tzw. zespołu muskarynowego. jeżeli podejrzewamy zatrucie, objaw ten powinien być natychmiast zgłoszony służbom ratunkowym.

Halucynacje to jeden z objawów zatrucia neurotropowego, które może dodatkowo – w zależności od rodzaju zjedzonych grzybów – odznaczać się zwolnieniem akcji serca, zaburzeniami oddychania oraz ślinotokiem lub pobudzeniem, przyśpieszoną akcją serca, a choćby napadami szału. Do halucynacji prowadzą toksyczne substancje zawarte m.in. w grzybach z gatunków strzępiaków, lejówek czy muchomorowatych.

Spożycie niektórych trujących grzybów, w tym muchomora sromotnikowego, może prowadzić do ciężkich i trwałych uszkodzeń organów wewnętrznych, w tym nerek i wątroby. Działanie toksyn bywa jest tak silne, iż prowadzi do niewydolności nerek oraz wątroby, co może skutkować śmiercią chorego.

Takie objawy daje zatrucie grzybami

Idź do oryginalnego materiału