Tajemniczy składnik japońskiej kuchni. Włącz go koniecznie do swojej diety

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: pasta misto Źródło: Shutterstock


Pasta miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością to nic innego jak sfermentowana soja. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy produkt, który jest częścią wielu diet, w tym bardzo popularnej diety SIRT. Dowiedz się, jakie ma adekwatności.


Pasta misto jest wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi oraz koji (Aspergillus oryzae), japońskiego grzyba. Stanowi jeden z podstawowych składników kuchni południowo-wschodniej. Podobnie jak wiele fermentowanych produktów, działa korzystnie nie tylko na smak potrawy, ale także na układ trawienny.


Pasta misto pochodzi z Chin


Pasta miso pochodzi z Chin, ale została przywieziona do Japonii około 1 300 lat temu przez buddyjskich kapłanów, którzy używali jej do konserwowania żywności w miesiącach letnich. Z biegiem lat miso stało się podstawą japońskiej diety.


Przygotowanie pasty


Tradycyjny proces przygotowania pasty misto może trwać choćby kilka lat. Czas produkcji wpływa na jej smak. Im dłużej przebiega proces fermentacji, tym miso jest intensywniejsze i ciemniejsze. Kilkutygodniowa fermentacja daje pastę jaśniejszą, słodszą. Czasem do pasty dodaje się też inne składniki, np. zboża takie jak jęczmień, żyto, ryż czy kasza gryczana, co nadaje paście miso aromatu.


Do czego jest używana?


Obecnie pasta miso jest używana do marynowania warzyw, ryb i mięs. Jest to również najważniejszy składnik zupy miso. Pasta Miso nadaje potrawom pikantnego smaku. Jest bogata w białko oraz w sód.


Pasta misto – wartości odżywcze


Wartości odżywcze w 1 łyżce pasty misto (ok. 17 gramów):


kalorie: 33,7,


tłuszcz: 1g,


sód: 634 mg,


węglowodany: 4,3 g,


błonnik: 0,9 g,


cukry: 1,1 g,


białko: 2,2 g.


Korzyści zdrowotne


Chociaż pasta misto spożywana jest w małych ilościach zapewnia znaczne korzyści zdrowotne.


Kontroluje poziomu glukozy we krwi


Najnowsze badania wskazują, iż dodawanie pokarmów sojowych, takich jak miso czy zmielona soja do innych pokarmów, może obniżyć nadmierny poziom cukru we krwi.


Obniża ciśnienie krwi


Spożywanie pasty misto wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Składniki miso zmniejszają skutki aktywności nerwów współczulnych, co powoduje obniżenie ciśnienia krwi i częstości akcji serca.


Obniża poziom cholesterolu


Sfermentowane pokarmy sojowe, takie jak miso są bogate w białko. Jak wynika z badań, zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, lipoprotein o niskiej gęstości, tzw. złego cholesterolu cholesterol LDL i trójglicerydów, jeżeli są spożywane zamiast białka zwierzęcego


Zmniejsza stany zapalne


Wykazano, iż izoflawony zawarte w paście misto wykazują adekwatności przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Są dowody na to, iż zapobiegają chorobom przewlekłym oraz stanom zapalnym.
Idź do oryginalnego materiału