Pasta misto jest wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi oraz koji (Aspergillus oryzae), japońskiego grzyba. Stanowi jeden z podstawowych składników kuchni południowo-wschodniej. Podobnie jak wiele fermentowanych produktów, działa korzystnie nie tylko na smak potrawy, ale także na układ trawienny.
Pasta misto pochodzi z Chin
Pasta miso pochodzi z Chin, ale została przywieziona do Japonii około 1 300 lat temu przez buddyjskich kapłanów, którzy używali jej do konserwowania żywności w miesiącach letnich. Z biegiem lat miso stało się podstawą japońskiej diety.
Przygotowanie pasty
Tradycyjny proces przygotowania pasty misto może trwać choćby kilka lat. Czas produkcji wpływa na jej smak. Im dłużej przebiega proces fermentacji, tym miso jest intensywniejsze i ciemniejsze. Kilkutygodniowa fermentacja daje pastę jaśniejszą, słodszą. Czasem do pasty dodaje się też inne składniki, np. zboża takie jak jęczmień, żyto, ryż czy kasza gryczana, co nadaje paście miso aromatu.
Do czego jest używana?
Obecnie pasta miso jest używana do marynowania warzyw, ryb i mięs. Jest to również najważniejszy składnik zupy miso. Pasta Miso nadaje potrawom pikantnego smaku. Jest bogata w białko oraz w sód.
Pasta misto – wartości odżywcze
Wartości odżywcze w 1 łyżce pasty misto (ok. 17 gramów):
kalorie: 33,7,
tłuszcz: 1g,
sód: 634 mg,
węglowodany: 4,3 g,
błonnik: 0,9 g,
cukry: 1,1 g,
białko: 2,2 g.
Korzyści zdrowotne
Chociaż pasta misto spożywana jest w małych ilościach zapewnia znaczne korzyści zdrowotne.
Kontroluje poziomu glukozy we krwi
Najnowsze badania wskazują, iż dodawanie pokarmów sojowych, takich jak miso czy zmielona soja do innych pokarmów, może obniżyć nadmierny poziom cukru we krwi.
Obniża ciśnienie krwi
Spożywanie pasty misto wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Składniki miso zmniejszają skutki aktywności nerwów współczulnych, co powoduje obniżenie ciśnienia krwi i częstości akcji serca.
Obniża poziom cholesterolu
Sfermentowane pokarmy sojowe, takie jak miso są bogate w białko. Jak wynika z badań, zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, lipoprotein o niskiej gęstości, tzw. złego cholesterolu cholesterol LDL i trójglicerydów, jeżeli są spożywane zamiast białka zwierzęcego
Zmniejsza stany zapalne
Wykazano, iż izoflawony zawarte w paście misto wykazują adekwatności przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne. Są dowody na to, iż zapobiegają chorobom przewlekłym oraz stanom zapalnym.