Ta witamina jest niezbędna do życia. Poznaj jej role w organizmie i najlepsze źródła

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Biotyna Źródło: Shutterstock


Biotyna (inaczej witamina H lub B7) jest dla organizmu niezwykle ważnym składnikiem odżywczym. Bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Dowiedz się, co jeść, by dostarczyć biotynę do organizmu.


Biotyna jest witaminą z grupy B rozpuszczalną w wodzie, która pełni kilka kluczowych funkcji. Zaliczają się do nich m.in.:


Metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek – biotyna pomaga w metabolizmie tych trzech głównych składników pokarmowych, co jest istotne dla dostarczenia organizmowi energii i budowy komórek.


Wspomaganie zdrowego stanu skóry, włosów i paznokci – dlatego biotyna jest często stosowana w produktach do ich pielęgnacji; wspomaga procesy powstawania keratyny i różnicowania się komórek naskórka, paznokci i włosów.


Regulacja poziomu cukru we krwi – biotyna może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi poprzez wspieranie funkcji trzustki.


Wspieranie układu nerwowego – biotyna niesie pomoc osobom zestresowanym i nerwowym.


Niedobór i przedawkowanie biotyny


Wiele spośród powszechnie spożywanych produktów jest źródłem witaminy B7, więc rzadko mamy do czynienia z niedoborem biotyny. Choć są na niego narażone m.in. kobiety przyjmujące antykoncepcję doustną oraz osoby, które przez dłuższy czas stosują antybiotykoterapię. jeżeli natomiast obawiamy się nadmiaru biotyny w diecie, to możemy być spokojni, ponieważ usuwany jest on z moczem.


Przyjmuje się, iż dorosłe osoby powinny każdego dnia przyjmować jej 50-100 mikrogramów biotyny. Statystyczny Polak spożywa dziennie średnio 30-40 mikrogramów biotyny.


Produkty będące źródłem biotyny


Bogatymi źródłami witaminy B7 są:


wątroba wołowa – w 100 gramach zawiera aż 100 mikrogramów biotyny,


ziarna soi – 60 mikrogramów biotyny w 100 gramach produktu,


żółtko jaja kurzego – 54 mikrogramy w 100 gramach, ale tylko ugotowanego lub usmażonego żółtka, ponieważ surowe jajko zawiera awidynę (białko, które wiąże się z biotyną i utrudnia jej wchłanianie),


orzechy włoskie – 37 mikrogramów witaminy B7 w 100 gramach.


Cennymi źródłami witaminy H są również ryby (tuńczyk, sardynki), grzyby, migdały i awokado. Warto też wspomnieć, iż w niewielkim stopniu biotynę syntetyzują również bakterie obecne w jelitach.
Idź do oryginalnego materiału