Ta czekolada może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Nowe odkrycie naukowców

zdrowie.interia.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Spożywanie dużych ilości cukru prowadzi do wzrostu masy ciała, a nadwaga z kolei to jeden z czynników ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Zadziwiać zatem mogą najnowsze wyniki badań, w których naukowcy dowiedli, iż jedzenie czekolady może zmniejszyć ryzyko występowania tej choroby. Jaką czekoladę warto jeść i w jakich ilościach, by zapobiegać cukrzycy? Odpowiadamy.


Cukrzyca typu 2. to problem światowy


Szacuje się, iż do 2045 roku na całym świecie z powodu cukrzycy leczonych będzie ponad 700 milionów ludzi. Już teraz choroba jest ogromnym wyzwaniem dla medycyny. Liczba cukrzyków na całym świecie wynosi prawie 500 milionów.
Cukrzyca typu 2. jest chorobą metaboliczną, w której dochodzi do rozregulowania procesów związanych z utrzymaniem prawidłowego poziomu glikemii. Spada wrażliwość komórek organizmu na działanie insuliny, aż w końcu dochodzi do zaburzeń w produkowaniu tego hormonu przez trzustkę.


Cukrzyca typu 2. najczęściej rozwija się z powodu nadwagi oraz otyłości, niskiej aktywności fizycznej, nieodpowiedniej diety, ale czynniki genetyczne oraz wiek również wpływają na wyższe ryzyko zachorowania. Reklama
Najistotniejsza jest profilaktyka - utrzymanie regularnej aktywności fizycznej, zdrowa, zbilansowana dieta uboga w cukry oraz produkty przetworzone oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Spożywanie niektórych produktów również przyczynia się do regulowania poziomu glikemii we krwi. Jednym z nich jest gorzka czekolada. Co udało się ustalić badaczom?


Jedz czekoladę, a ryzyko cukrzycy spadnie


W brytyjskim czasopiśmie medycznym "The BMJ" 4 grudnia opublikowano wyniki najnowszych badań naukowych dotyczących zmniejszenia ryzyka cukrzycy. Badacze sprawdzali, jak jedzenie gorzkiej czekolady wpływa na poziom glikemii we krwi i czy może przyczynić się lub zapobiec zachorowaniu na cukrzycę typu 2.
Kierownikiem badania jest Binkai Liu, doktorantka w Szkole Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Harvarda (Harvard T.H. Chan School of Public Health).
Zespół prowadzący badania przeanalizował kwestionariusze okresowo wypełniane przez pracowników ochrony zdrowia na przestrzeni aż 25 lat. Pod uwagę brano personel, który wcześniej nie miał zdiagnozowanej cukrzycy typu 2., chorób nowotworowych ani stwierdzonych chorób układu krążenia.
U 192 028 osób zbadano związek między cukrzycą typu 2 a całkowitym spożywaniem czekolady, nie biorąc pod uwagę jej rodzaju.
Dodatkowo u 111 654 osób zbadano ten związek i rozróżniono spożywanie czekolady gorzkiej i mlecznej. Odkryto, iż cukrzyca typu 2 rozwinęła się w przypadku pierwszej badanej grupy u 18 862 osób, a w przypadku drugiej tylko u 4 771 osób.
Zdaniem naukowców wpływ na uzyskane wyniki ma ilość zawartego kakao w czekoladzie gorzkiej, mlecznej oraz białej.


Ile jeść gorzkiej czekolady, by uniknąć cukrzycy? Ustalono


W przeprowadzonych badaniach naukowcom udało się także ustalić, jaka dawka czekolady ma korzystny wpływ na chorobę metaboliczną.
Zjadanie co najmniej pięciu porcji dowolnej czekolady może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 10 proc. w porównaniu do osób, które nie jadły czekolady wcale lub jadły ją rzadko.
Lepsze efekty odnotowano w przypadku zjadania gorzkiej czekolady - ryzyko było wówczas niższe o 21 proc. Za jedną porcję uznano 28 g czekolady.
Dlaczego zatem to właśnie gorzka czekolada jest zdrowsza?


Gorzka czekolada a zawartość polifenoli


Wyższe spożycie całkowitych flawonoidów w diecie, jak również określonych podklas flawonoidów, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Polifenole to związki pochodzenia roślinnego, które uwrażliwiają komórki organizmu na działanie insuliny. Opóźniają także wchłanianie glukozy z jelit, co spowalnia wzrost poziomu glikemii we krwi.
Polifenole mogą wpływać na regulację masy ciała, ponieważ hamują one różnicowanie komórek tłuszczowych i promują utlenianie tłuszczów.
Polifenolom przypisuje się także działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Chociaż kakao jest produktem o bardzo wysokiej zawartości tych związków, to w innych produktach także ich nie brakuje. By dostarczyć organizmowi tych cennych składników, warto do codziennej diety włączyć:
owoce: jagody, winogrona, jabłka, cytrusy,warzywa: cebula, brokuły, szpinak,napary: zielona herbata, herbata czarna, kawa,orzechy, oliwę z oliwek,kurkumę.
Źródła:
The GMJ https://www.bmj.com/content/387/bmj-2023-078386Aneta Koszowska, Anna Dittfeld, Anna Puzoń-Brończyk i in., Polifenole w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Postępy Fitoterapii 04/2013, http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2013_263-266.pdf
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału