Szybka przekąska diabetyka: papryka w szynce

cukrzyca.pl 1 rok temu

Jak być diabetykiem i się nie napracować podczas przygotowywania zdrowych posiłków? Pamiętać o kilku najważniejszych zasadach i ich przestrzegać: potem będzie łatwiej

Osoby leczone lekami doustnymi oraz stałymi dawkami insuliny powinny pamiętać, by:

  • przyjmować posiłki o stałych porach,
  • wybierać posiłki o niskim indeksie glikemicznym,
  • jeść regularnie częstsze posiłki (PDT zaleca 5 posiłków dziennie)
  • spożywać posiłki o stałej zawartości węglowodanów.

Spożycie nadmiernej ilości węglowodanów pomiędzy posiłkami może przyczynić się do znacznego podwyższenia glikemii. W przypadku sięgania po przekąski w cukrzycy powinno się wybierać takie, które nie zwierają węglowodanów lub zawierają ich niewielką ilość (poniżej 10 g węglowodanów na porcję, czyli poniżej 1 WW). Dlatego jednen z 5 posiłków w ciągu dnia zawsze warto skomponować właśnie w taki sposób.

Warto mieć zawsze w zanadrzu kilka szybkich pomysłów na przekąski diabetyka, po które można sięgnąć, gdy dosięgnie nas malutki głód. Dziś prezentujemy Wam coś, czego przygotowanie zajmie Wam… minutę W tym artykule prezentujemy pomysł na szybką przekąskę: oto papryka w szynce!

Takie ekspresowe przekąski znajdziecie codziennie w jadłospisie ułożonym przez dietetyków w naszej aplikacji Cukrzyca.pl. Każdego dnia przy 5-cioposiłkowym planie żywienia wieczorna przekąska będzie właśnie do przygotowania w maksymalnie 5 minut

Dalsza część artykułu znajduje się pod bannerem:

Otrzymaj dostęp do DARMOWEJ aplikacji jako pierwszy! Premiera już wkrótce!

Składniki na paprykę w szynce

  • Papryka czerwona 1/3 sztuki = 90 g
  • Szynka dojrzewająca 3 plastry = 45 g
  • Oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki = 2,5 ml
  • Płatki migdałowe 3/4 łyżeczki = 3,8 g
  • Zioła prowansalskie 1 szczypta = 0,5 g

Sposób przygotowania papryki w szynce

  1. Paprykę pokrój w paski.
  2. Na plastrach szynki ułóż paprykę, skrop oliwą, posyp płatkami migdałowymi i przypraw.
  3. Całość zawiń w rulonik.

Wartości odżywcze papryki w szynce:

KCAL WW WBT
161 0 1,0

Uwaga! Wartości odżywcze papryki w szynce są podane dla dziennej kaloryczności 1600 kcal. jeżeli Wasze zapotrzebowanie kaloryczne jest inne, te wartości będą się różnić!

Idź do oryginalnego materiału