Szukasz przepisu na świąteczne ciasto? Spróbuj zrobić przekładaniec z jabłkami

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Świąteczny przekładaniec z jabłkami


Jeśli szukasz przepisu na świąteczne ciasto, koniecznie wypróbuj ten przepis. Przekładaniec z jabłkami i orzechami to prawdziwy rarytas. Nie trzeba dużych umiejętności kulinarnych, żeby przygotować to ciasto. Najlepiej smakuje na drugi dzień.


Świąteczny przekładaniec bardzo efektownie prezentuje się na stole. Jest lekki, kwaskowy z dominującą nutą orzechową. Do przygotowania ciasta i masy, którą będzie przekładane, potrzebne są następujące składniki:


Składniki do przygotowania ciasta


60 dkg mąki,


20 dkg cukru pudru,


10 dkg margaryny,


3 jajka,


10 dkg miodu,


1 łyżeczka sody.


Składniki do przygotowania masy jabłkowej:


2 kg jabłek,


3 galaretki cytrynowe.


Składniki do przygotowania masy orzechowej:


30 dkg orzechów włoskich lub laskowych,


10 dkg margaryny,


2 łyżki miodu,


10 dkg cukru.


Jak zrobić ciasto?


mąkę należy przesiać z sodą i cukrem pudrem,


następnie dodać margarynę, jajka, miód,


zagnieść ciasto i podzielić na 3 części i rozwałkować,


upiecz ciasto w blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x 35 w temperaturze 180 st. około 25 minut,


2 placki upiecz oddzielnie,


1 placek upiecz z masą orzechową na wierzchu.


Jak przyrządzić masę orzechową?


Na patelni rozgrzej margarynę, dodaj cukier, miód oraz orzechy, podsmaż około 5 minut,


ciepłą masę wyłóż na 1 placek i piecz w piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 st.,


jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki wody i upraż,


dodaj suche galaretki i mieszanej do rozpuszczenia galaretek,


lekko tężejące jabłka podziel na dwie części,


wyłóż połowę jabłek na pierwszy placek, przykryj drugim plackiem, wyłóż drugą połowę jabłek,


na wierzch połóż placek z masą orzechową,


ciasto wstaw do lodówki.


Jabłka to zdrowy dodatek do ciast


Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie. Są dobrym źródłem witaminy C, źródłem kwercetyny, zawierają też prozdrowotne polifenole.


Orzechy nie tylko podnoszą walory smakowe


Orzechy włoskie są doskonałym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Wykazują działanie przeciwzakrzepowe dzięki zawartej w nich L-argininie, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność i zabezpiecza przed nowotworami.
Idź do oryginalnego materiału