Świąteczny przekładaniec bardzo efektownie prezentuje się na stole. Jest lekki, kwaskowy z dominującą nutą orzechową. Do przygotowania ciasta i masy, którą będzie przekładane, potrzebne są następujące składniki:
Składniki do przygotowania ciasta
60 dkg mąki,
20 dkg cukru pudru,
10 dkg margaryny,
3 jajka,
10 dkg miodu,
1 łyżeczka sody.
Składniki do przygotowania masy jabłkowej:
2 kg jabłek,
3 galaretki cytrynowe.
Składniki do przygotowania masy orzechowej:
30 dkg orzechów włoskich lub laskowych,
10 dkg margaryny,
2 łyżki miodu,
10 dkg cukru.
Jak zrobić ciasto?
mąkę należy przesiać z sodą i cukrem pudrem,
następnie dodać margarynę, jajka, miód,
zagnieść ciasto i podzielić na 3 części i rozwałkować,
upiecz ciasto w blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26 x 35 w temperaturze 180 st. około 25 minut,
2 placki upiecz oddzielnie,
1 placek upiecz z masą orzechową na wierzchu.
Jak przyrządzić masę orzechową?
Na patelni rozgrzej margarynę, dodaj cukier, miód oraz orzechy, podsmaż około 5 minut,
ciepłą masę wyłóż na 1 placek i piecz w piekarniku około 35 minut w temperaturze 180 st.,
jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki wody i upraż,
dodaj suche galaretki i mieszanej do rozpuszczenia galaretek,
lekko tężejące jabłka podziel na dwie części,
wyłóż połowę jabłek na pierwszy placek, przykryj drugim plackiem, wyłóż drugą połowę jabłek,
na wierzch połóż placek z masą orzechową,
ciasto wstaw do lodówki.
Jabłka to zdrowy dodatek do ciast
Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie. Są dobrym źródłem witaminy C, źródłem kwercetyny, zawierają też prozdrowotne polifenole.
Orzechy nie tylko podnoszą walory smakowe
Orzechy włoskie są doskonałym źródłem białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Wykazują działanie przeciwzakrzepowe dzięki zawartej w nich L-argininie, która wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność i zabezpiecza przed nowotworami.