Szkolenia z żywienia pozajelitowego w starachowickim szpitalu

starachowicki.eu 2 dni temu
W starachowickim szpitalu odbył się cykl szkoleń poświęconych żywieniu pozajelitowemu – nowoczesnej metodzie dostarczania składników odżywczych bezpośrednio do krwi pacjentów, którzy nie mogą być odżywiani drogą naturalną. To najważniejszy element leczenia ratujący zdrowie i życie. Wykłady prowadzili eksperci: dr n. farm. Sylwia Osowska , mgr farm. Magdalena Burkacka i mgr piel. Joanna Tokarczyk . Inicjatorką przedsięwzięcia była Anna Waksmundzka-Walczuk , Pełnomocnik Dyrektora ds. Gospodarki Lekowej i Żywienia. Szkolenia skierowane były do lekarzy, farmaceutów i pielęgniarek.

Tematyka szkoleń

Dr Osowska i mgr Burkacka omówiły praktyczne aspekty żywienia pozajelitowego – od planowania po wdrożenie, podkreślając rolę farmaceuty w zespole terapeutycznym. W części warsztatowej uczestnicy opracowywali recepty żywieniowe i przygotowywali mieszaniny indywidualne.
Moduł dla pielęgniarek, prowadzony przez mgr Tokarczyk, dotyczył obsługi i pielęgnacji wkłuć centralnych oraz zasad aseptyki (ANTT).

Dlaczego to ważne

Żywienie pozajelitowe stosuje się, gdy karmienie doustne lub dojelitowe jest niemożliwe, np. po operacjach, przy niedrożności jelit, ciężkich urazach,
Idź do oryginalnego materiału