Dodatki do diety na zapominanie
Zapominanie, mylenie słów czy luki we wspomnieniach są naturalnymi objawami starzenia się mózgu. To proces nieuchronny, ale u każdego występujący w innym czasie.
Na stan układu nerwowego duży wpływ ma styl życia: odpowiednia dieta, regularna aktywność fizyczna przez całe życie ale także nieustanne stymulowanie mózgu - rozwiązywanie krzyżówek, uczenie się nowych rzeczy a choćby kontakty społeczne. Wszystko to ma ogromny wpływ na zdrowie i jasność umysłu.
Dla zdrowia mózgu zalecana jest dieta śródziemnomorska, która jest uboga w produkty wysoko przetworzone, a bogata w świeże warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i zdrowe tłuszcze. Reklama
Niektóre suplementy oraz przyprawy także wspierają kondycję mózgu, dlatego warto o nich pamiętać, komponując codzienne posiłki. Co jeść, by jak najdłużej zachować pamięć?
Suplementowanie kwasów omega działa na pamięć
Suplementowanie kwasów omega, tak jak kwasu foliowego, zalecane jest kobietom w ciąży, nie bez przyczyny. Są ważnym składnikiem, który wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Kwas DHA stanowi aż 30-40 proc. wszystkich tłuszczów w mózgu i błonach komórek nerwowych i to właśnie dzięki niemu neurony są na tyle elastyczne, by sprawnie przewodzić sygnały nerwowe.
Omega-3 wykazują z kolei działanie neuroprotekcyjnie, co oznacza, iż zmniejszają one stany zapalne w mózgu, niwelują skutki działania stresu oksydacyjnego, co ma najważniejsze znaczenie w profilaktyce choroby Alzheimera i Parkinsona.
Badania wykazują także, iż regularna suplementacja kwasów omega-3 zmniejsza ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych, do których dochodzi z wiekiem.
Witaminy z grupy B najlepsze dla mózgu
Suplementowanie witamin z grupy B zwykle polecane jest w przypadku różnych schorzeń neurologicznych. Dzieje się tak, bowiem witaminy z tej grupy, zwłaszcza B1, B2, B6 i B12, wspierają funkcjonowanie mózgu oraz - jak wskazują badania - mogą spowolnić utratę pamięci.
Tiamina, czyli witamina B1, uczestniczy w przemianie glukozy w energię, co jest najważniejsze dla mózgu, który żywi się glukozą. Witamina B2, czyli ryboflawina, uczestniczy w procesach metabolicznych, które dostarczają energii neuronom ale także chroni je przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego.
Pirydoksyna (witamina B6) bierze udział w syntezie serotoniny, dopaminy i GABA - neuroprzekaźników, które wpływają na nastrój i sen. Kobalamina, czyli najpopularniejsza witamina B12, jest z kolei niezbędna dla osłonek mielinowych (otaczają komórki nerwowe). Niedobór witaminy B12 powoduje mrowienia, problemy z pamięcią oraz zwiększa ryzyko otępienia.
Kurkumina wspiera pracę mózgu i pamięć
Kurkumina to związek chemiczny występujący w kurkumie - popularnej, żółtej przyprawie, często stosowanej w daniach kuchni azjatyckiej. Doskonale nadaje się jednak do innych potraw - począwszy od zup, dań z makaronu, kończąc na sałatkach.
Badania pokazują, iż regularne spożywanie kurkumy poprawia pamięć choćby o 28 proc.
Te same badania ujawniły, iż wpływ kurkuminy na pamięć jest zauważalny szybko, choćby po czterech tygodniach regularnego stosowania przyprawy.
Ashwagandha pomaga w tworzeniu neuronów
Ashwagandha zyskuje na popularności jako adaptogen, który dodaje energii, poprawia pamięć, koncentrację. Badania wykazują, iż roślina ta może stymulować produkcję BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor), czyli białka wspierającego tworzenie nowych połączeń między neuronami. Takie działanie sprawia, iż istnieją założenia, iż regularne przyjmowanie ashwagandhy może odgrywać istotną rolę w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych, czyli m.in. chorobie Alzheimera.
Żeń-szeń to nie tylko energia ale i pamięć
Żeń-szeń to roślina, którą zna już niemal każdy i słynie przede wszystkim z tego, iż jej regularne suplementowanie dodaje energii i witalności. Jako, iż korzystnie wpływa na koncentrację, zbadano jego wpływ na pracę mózgu i pamięć.
Jedno z badań wykazało, iż stosowanie żeń-szenia przez okres minimum pięciu lat w ciągu całego życia, chroni przed zbyt szybkimi zanikami pamięci po 65. roku życia i zmniejsza ryzyko rozwoju demencji.
Witamina D to mniejsze ryzyko choroby Alzheimera
Witamina D kojarzona jest przede wszystkim z układem odpornościowym oraz zdrowiem kości, jednak ma ona wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka.
Przeprowadzono badanie, w którym przeanalizowano dane medyczne 12 tys. pacjentów ze zdiagnozowaną chorobą Alzheimera. Okazało się, iż osoby regularnie przyjmujące witaminę D miały o ponad 40 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia demencji, choć wnioski te wymagają potwierdzenia w dalszych badaniach.
UCzestnicy tego badania zgłaszali jednak, iż suplementacja witaminy D sprawiła, iż ich pamięć działała lepiej i szybciej uczyli się nowych umiejętności. Pod uwagę brano pacjentów, którzy suplementowali witaminę D w dawce minimum 2000 IU.
CZYTAJ TAKŻE: