
To danie smakuje jak egzotyczne wakacje, grają tu dwa rodzaje tłuszczu – kokosowy i z orzeszków ziemnych. Aby cieszyć się pełnym smakiem (egzotycznych wakacji :)) dobrze jest pomyśleć o posiłku z wyprzedzeniem i kilka godzin wcześniej zamarynować mięso. W podobny sposób przygotować możecie szaszłyki grzybowe – eryngii, boczniaki ostrygowate i pieczarki z Dąbrówki sprawdzają się tu przednio.
Składniki:
- dwie piersi kurczaka EKO Banpol
- 100 ml mleczka kokosowego Biosprawiedliwi
- 1 szalotka NovaBio
- 1 ostra papryczka NovaBio
- imbir 3 cm kawałek NovaBio
- sól
- kolendra EKO Bukiet Smaków
sos:
- 4 łyżki pasty z orzeszków ziemnych EKO Biosprawiedliwi
- imbir 3 cm kawałek NovaBio
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju kokosowego Biosprawiedliwi
- ostra papryczka peperoni NovaBio
- 2 łyżki sosu sojowego Raczek
- 2 łyżki sosu rybnego Raczek
- łyżka miodu akacjowego z Pasieki Szczęśliwej Fabryka Deli
- 250 ml mleczka kokosowego Biosprawiedliwi
- świeża kolendra
- 3 listki limonki kaffir
- sok z limonki
- Kurczaka posól dokładnie i pokrój w kostkę.
- Przygotuj marynatę. Szalotkę, papryczkę, kolendrę i imbir pokrój drobno, wymieszaj z mleczkiem kokosowym. Odstaw na kilka godzin by smaki się poprzenikały.
- Przygotuj sos. Czosnek imbir, papryczkę podsmaż na oleju kokosowym, dodaj mleczko kokosowe, listki kaffir, a następnie pastę orzechową.
- Dopraw sosem sojowym, rybnym i miodem.
- Na koniec dolej sok z limonki i posiekaną kolendrę.
- Kawałki kurczaka nadziewaj na patyczki bambusowe.
- Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub na grillu.
- Podawaj z sosem orzechowym i świeżą kolendrą.








