Szaszłyki z sosem orzechowym

biobazar.org.pl 10 godzin temu

To danie smakuje jak egzotyczne wakacje, grają tu dwa rodzaje tłuszczu – kokosowy i z orzeszków ziemnych. Aby cieszyć się pełnym smakiem (egzotycznych wakacji :)) dobrze jest pomyśleć o posiłku z wyprzedzeniem i kilka godzin wcześniej zamarynować mięso. W podobny sposób przygotować możecie szaszłyki grzybowe – eryngii, boczniaki ostrygowate i pieczarki z Dąbrówki sprawdzają się tu przednio.

Składniki:

  • dwie piersi kurczaka EKO Banpol
  • 100 ml mleczka kokosowego Biosprawiedliwi
  • 1 szalotka NovaBio
  • 1 ostra papryczka NovaBio
  • imbir 3 cm kawałek NovaBio
  • sól
  • kolendra EKO Bukiet Smaków

sos:

  • 4 łyżki pasty z orzeszków ziemnych EKO Biosprawiedliwi
  • imbir 3 cm kawałek NovaBio
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju kokosowego Biosprawiedliwi
  • ostra papryczka peperoni NovaBio
  • 2 łyżki sosu sojowego Raczek
  • 2 łyżki sosu rybnego Raczek
  • łyżka miodu akacjowego z Pasieki Szczęśliwej Fabryka Deli
  • 250 ml mleczka kokosowego Biosprawiedliwi
  • świeża kolendra
  • 3 listki limonki kaffir
  • sok z limonki
  1. Kurczaka posól dokładnie i pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj marynatę. Szalotkę, papryczkę, kolendrę i imbir pokrój drobno, wymieszaj z mleczkiem kokosowym. Odstaw na kilka godzin by smaki się poprzenikały.
  3. Przygotuj sos. Czosnek imbir, papryczkę podsmaż na oleju kokosowym, dodaj mleczko kokosowe, listki kaffir, a następnie pastę orzechową.
  4. Dopraw sosem sojowym, rybnym i miodem.
  5. Na koniec dolej sok z limonki i posiekaną kolendrę.
  6. Kawałki kurczaka nadziewaj na patyczki bambusowe.
  7. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub na grillu.
  8. Podawaj z sosem orzechowym i świeżą kolendrą.
Idź do oryginalnego materiału