Domowe sposoby na odporność
Sezon chorobowy zaczął się na całego – co chwila słyszymy doniesienia o kolejnych dzieciach z RSV na oddziałach pediatrycznych, a w przedszkolach pustki, bo wiele kilkulatków walczy z przeziębieniami i innymi poważniejszymi infekcjami. Kiedy zaczyna się jesień, każdy stara się jeszcze bardziej zadbać o wspieranie odporności – szczególnie rodzice dzieci uczęszczających do placówek, gdzie ryzyko zarażenia się wirusami i bakteriami pozostało większe.
Warto dbać o odporność poprzez dietę (m.in. bogatą w probiotyki), suplementowanie witaminy D oraz codzienną dawkę ruchu na świeżym powietrzu. Oprócz tego rodzice starają się szukać dodatkowych sposobów na to, żeby ich dzieci chorowały jak najmniej. Nie zawsze się udaje całkowicie uniknąć infekcji w okresie jesienno-zimowym, bo poprzez chorowanie kilkulatki również budują swój silny układ odpornościowy.
Są jednak różne domowe, babcine sposoby, które nie raz potrafią zdziałać cuda – nie tylko wspierają odporność, ale pomagają skrócić czas trwania przeziębienia i są przyjemne w stosowaniu. Wśród nich moim ulubionym sposobem jest syrop z imbiru, cytryny i miodu, który w moim domu pijemy w formie szotów każdego dnia. Te 3 składniki mają w sobie wiele adekwatności prozdrowotnych:
imbir rozgrzewa, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo
sok z cytryny wzmacnia odporność, oczyszcza z toksyn
miód ma działanie bakteriobójcze, wspiera odporność i pomaga w walce z objawami przeziębienia (bólem gardła, chrypką, drapaniem w gardle, kaszlem).
Syrop z imbiru, cytryny i miodu – przepis
Aby przygotować syrop z imbiru, cytryny i miodu, będziesz potrzebować:
2 cytryn
korzenia świeżego imbiru ok. 15-20 cm
0,5 litra miodu.
Potrzebny jest również duży słoik oraz drobne sitko, lejek i szklana butelka. Najpierw musisz wyparzyć słoik oraz skórkę cytryn. Później obrać korzeń imbiru ze skórki. Następnie cytrynę i imbir pokrój na plastry. W słoiku ułóż warstwę cytryn, potem imbiru i całość zalej kilkoma łyżkami miodu. Układaj tak warstwy aż do skończenia się składników (u mnie wychodzą 3-4 warstwy). Na koniec zakręć słoik i umieść na dobę w lodówce.
Po upływie tego czasu otwórz słoik i wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, uciskając przy tym plastry cytryny i imbiru, aby wypuściły jeszcze więcej soku. Po wymieszaniu składników przecedź syrop przez sito i przelej do czystej, wyparzonej szklanej butelki dzięki lejka. Syrop trzymamy w lodówce i pijemy codziennie rano i wieczorem po 1-2 łyżki (dzieci 1 łyżka stołowa).
Można go dodawać też do herbaty lub ciepłej wody. Moje dzieci piją go codziennie z niewielką ilością przegotowanej ciepłej wody w formie szota. Nie można go podawać niemowlakom z powodu zawartości miodu. U dzieci powyżej 1. roku życia należy być czujnym i obserwować reakcje organizmu po podaniu syropu, ponieważ miód jest również silnym alergenem.