Stosowanie oleju kokosowego – czy istnieją przeciwwskazania?

krokdozdrowia.com 1 rok temu
Zdjęcie: Olej kokosowy


Kokos to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów. Można go stosować zarówno w żywieniu, jak i w kosmetyce. Jednak jednocześnie nauka zaczęła ostrzegać przed zagrożeniami, jakie może powodować stosowanie oleju kokosowego.

Jeśli chodzi o adekwatności i zalety oleju kokosowego, istnieje ostry spór, którego jeszcze nie rozstrzygnięto. Substancja składa się z kwasu laurynowego, kaprylowego i kaprynowego. Oznacza to wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, więc ich regularne spożywanie może być szkodliwe.

Stosowanie oleju kokosowego – korzyści

Dla wielu olej kokosowy zaliczany jest do grona słynnych superfoods, dzięki swoim adekwatnościom. Jest stosowany jako środek nawilżający do skóry i włosów. Zmieszany z cukrem jest dobrym środkiem złuszczającym i może być również stosowany jako substytut odżywki i pianki do depilacji. W niektórych przypadkach używaa się go jako środka do demakijażu.

Chodzi o to, iż olej kokosowy to 100% tłuszczu, a od 80 do 90% to tłuszcze nasycone. Dlatego w temperaturze pokojowej lub gdy jest zimno, staje się zwarty.

Istnieje jednak również olej kokosowy wykonany w 100% z trójglicerydów o średniej długości łańcucha. Są one bardzo gwałtownie wchłaniane przez organizm, sprzyjają sytości i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu.

Jednak sprzedawane na rynku oleje kokosowe nie mają powyższego składu. Nie są wykonane z trójglicerydów o średniej długości łańcucha, ale z trójglicerydów o długim łańcuchu. W tym przypadku efekt jest odwrotny: wolniejsze wchłanianie i zwiększone magazynowanie tłuszczu.

Ilość tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym jest wysoka, co ostrzega przed możliwymi skutkami ubocznymi dla zdrowia.

Stosowanie oleju kokosowego – przeciwwskazania

Nie ma jednoznacznych danych na temat korzyści i szkód powodowanych przez olej kokosowy. Badanie przeprowadzone przez dr Michaela Mosleya w 2018 roku wykazało, iż produkt ten podniósł zły cholesterol, ale także dobry cholesterol.

Naukowcy zgadzają się, iż potrzebne są dalsze badania, aby dojść do ostatecznego wniosku. Tymczasem lekarze i dietetycy odradzają stosowanie produktu w następujących przypadkach.

U osób z wysokim cholesterolem

Osoby z wysokim poziomem złego cholesterolu LDL nigdy nie powinny spożywać oleju kokosowego. Jak już wskazano, dostępne dowody są w tym względzie niejednoznaczne. Dopóki nie będzie dostępnych więcej informacji, najlepiej jest zapobiegać możliwym szkodom.

Przeczytaj również: Woda kokosowa – jej 8 niesamowitych zalet

Skłonność do niestrawności

Ten rodzaj oleju nie jest najłatwiejszy do strawienia. jeżeli ktoś ma nadwrażliwość pokarmową, lepiej nie spożywać tego produktu, ponieważ może podrażniać błonę śluzową jelit.

Choroby serca i nadciśnienie

Tłuszcze nasycone odkładają się na ścianach tętnic. Powoduje to zablokowanie przepływu krwi. W tych warunkach może wystąpić jednocześnie wysokie ciśnienie krwi, zwiększające ryzyko niewydolności serca i zawału serca.

Cukrzyca

Osoby z cukrzycą również powinny unikać oleju kokosowego. Jego stosowanie sprzyja znacznemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi. Może to również wpływać na wrażliwość na insulinę.

Zobacz też: Kontrowersje związane z olejem kokosowym: co musisz wiedzieć

Alergie skórne

Olej kokosowy może powodować reakcję alergiczną na skórze. Efektem jest stan zapalny, swędzenie i pokrzywka. jeżeli reakcja jest cięższa, mogą wystąpić wymioty, a choćby problemy z oddychaniem.

Olej kokosowy nałożony bezpośrednio na skórę może powodować alergie. Najlepiej najpierw przetestować go na małym obszarze skóry.

Wybieraj olej kokosowy extra virgin

W każdym przypadku wskazane jest, aby wybrać olej kokosowy z pierwszego tłoczenia. Ogólnie rzecz biorąc, należy unikać tego rodzaju oleju, gdy jest rafinowany i uwodorniony. Niestety są to najtańsze i najczęściej spotykane w supermarkecie rodzaje.

Olej kokosowy extra virgin powstaje w wyniku ekstrakcji mleka kokosowego. Następnie pozostawia się go w jego naturalnym, nierafinowanym stanie. Dlatego jego wygląd nie jest tak biały i lśniący jak tradycyjnego komercyjnego oleju kokosowego. Jest on jednak o wiele zdrowszy.

Przepis na pyszne krewetki w mleku kokosowym
Ten przepis na krewetki w mleku kokosowym jest prosty w przygotowaniu i ma doskonałe adekwatności odżywcze. Dowiedz się, jak to zrobić tutaj! Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału