Sprawdzony przepis na pierogi z jagodami. Tak smakują wakacje

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pierogi jagodami Źródło: Shutterstock / Sokor Space


Nie ma chyba bardziej letniego, wakacyjnego dania, niż tradycyjne pierogi z jagodami. Ich zrobienie jest odrobinę pracochłonne, ale wcale nie wymaga wielkiej wprawy.


Pierogi z jagodami można zrobić zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Jednak my polecamy, aby korzystać z sezonu na jagody, ile się da i robić te pyszne pierogi właśnie teraz.


Jak zrobić pierogi z jagodami?


W tym przepisie ważne jest, aby po wyrobieniu ciasta, dać mu „odpocząć”. Po schłodzeniu nabierze odpowiedniej konsystencji i nie powinno się kurczyć podczas wałkowania. Warto jednak delikatnie podsypywać stolnicę mąką. Najbardziej pracochłonna część przygotowań to lepienie samych pierogów. Nie muszą być idealne, ale ważne jest, aby dobrze skleić brzegi. Inaczej nadzienie wypłynie. Z ciasta z naszego przepisu możesz przygotować także pierogi z innymi owocami, na przykład z truskawkami, borówkami czy śliwkami.


Są różne szkoły przygotowania nadzienia z jagód. My polecamy dodać do owoców 2-3 łyżki cukru, ale nie jest to konieczne. Niektórzy dodają do jagód odrobinę mąki ziemniaczanej. WAŻNE: pierogi z jagodami gotujemy tak, jak każde inne pierogi – koniecznie w lekko osolonej wodzie. Woda nie powinna mocno bulgotać.


Z czym podać pierogi z jagodami?


Tu możliwości jest naprawdę wiele. Klasyczne, babcine pierogi z jagodami, to pierożki polane śmietanką wymieszaną z cukrem. W wersji bardziej dietetycznej można dodać do jagód jogurt naturalny z odrobiną miodu. Takie pierogi świetnie też smakują z dodatkiem serka homogenizowanego i słodkich twarożków albo bitej śmietany. Można też przygotować owocowy sos, miksując śmietankę lub jogurt z owocami (np. samymi jagodami lub miksem leśnych owoców). Pierogi można przed podaniem posypać świeżymi owocami.
Idź do oryginalnego materiału