Spirulina – naturalne wsparcie dla zdrowia i urody

kulturalnemedia.pl 4 godzin temu

Spirulina to naturalny składnik o bogatych adekwatnościach odżywczych i zdrowotnych. Wspiera odporność, regenerację organizmu oraz pielęgnację skóry, będąc jednocześnie źródłem białka, witamin i minerałów.

Czym jest spirulina?

Spirulina to popularny dodatek do suplementów diety. Charakteryzuje się intensywną zieloną barwą, którą zawdzięcza dużej ilości chlorofilu. Dawniej uznawana była za glon, jednak w tej chwili klasyfikuje się ją jako cyjanobakterie. Spirulina należy do grupy superfoods, czyli żywności, która zawiera bogate adekwatności odżywcze. Występuje w czystych zbiornikach wodnych w strefie tropikalnej oraz podzwrotnikowej, jednak suplementy pochodzą głównie z kontrolowanych hodowli. Na rynku dostępna jest w wielu formach, uwzględniając tabletki, kapsułki, proszek rozpuszczalny w wodzie, czy soki.

Właściwości

Spirulina jest świetnym wyborem jako wzbogacenie diety wegetariańskiej, ponieważ jest ona bogatym źródłem białka – w 100 g zawiera więcej tego składnika niż warzywa strączkowe czy mięso. Z tego względu sprawdzi się wśród osób budujących masę mięśniową. Spirulina zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zapobiegając procesie starzenia. Dodatkowo zwiększa ona aktywność układu odpornościowego i pozytywnie wpływa na liczebność komórek odpowiedzialnych za procesy obronne organizmu. Zawiera takie witaminy, jak tiamina, ryboflawina, witamina B6, A, C i K. Oprócz tego w jej składzie znajdziemy cenne minerały, na przykład żelazo, magnez, cynk, mangan i potas. Spirulina wspomaga detoksykację organizmu, redukując między innymi ilość metali ciężkich w organizmie. Dodatkowo pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Wspiera także regenerację wątroby i jej prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto może poprawiać wytrzymałość, wspomagać koncentrację oraz łagodzić objawy zmęczenia i osłabienia. Osoby chore na cukrzycę również skorzystają na jej adekwatnościach, ponieważ reguluje ona poziom cukru we krwi. Wspomaga również funkcjonowanie układu pokarmowego i utrzymanie zdrowej flory jelitowej.

Środki ostrożności

Mimo licznych adekwatności prozdrowotnych spiruliny, przy włączaniu jej do diety powinniśmy zachować ostrożność. Osoby z fenyloketonurią, chorobami autoimmunologicznymi lub skłonnością do alergii powinny skonsultować jej suplementację z lekarzem. Bardzo istotny jest również wybór produktu – należy sięgać po spirulinę z certyfikowanych, kontrolowanych hodowli, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia toksynami.

Spirulina w kosmetykach

Oprócz wsparcia dla organizmu, spirulina zapewnia wiele korzyści pielęgnacyjnych. Coraz chętniej stosowana jest we wszelkiego rodzaju kosmetykach. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, jest ona często uwzględniana w składzie produktów przeznaczonych do cery naczynkowej oraz z przebarwieniami. Wykorzystuje się ją także w kosmetykach skupionych na działaniu przeciwstarzeniowym, ponieważ zawiera ona antyoksydanty, które chronią komórki skóry przed stresem oksydacyjnym. Oprócz tego zaleca się ją w pielęgnacji cery trądzikowej, ze względu na posiadane adekwatności matujące i absorbujące sebum. Dodatkowo spirulina posiada aktywne enzymy, które delikatnie złuszczają i rozjaśniają skórę.

Idź do oryginalnego materiału