Spirulina i chlorella w chorobie Hashimoto

thyroset.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Spirulina i chlorella w chorobie Hashimoto



Spirulina i chlorella to produkty, należące do kategorii “superfoods”. Nazywa się ją w ten sposób nie bez powodu! Otóż produkty te charakteryzują się niezwykłymi adekwatnościami i można je stosować w przypadku wielu dolegliwości chorobowych. Ponadto w niewielkiej masie produktu znajduje się duża zawartość składników odżywczych. Zarówno chlorella, jak i spirulina cieszą się popularnością również wśród osób chcących zadbać o kondycję fizyczną, a także o poprawę jakości swojej cery, włosów, czy paznokci.

Jaki wpływ zatem mają te produkty w przypadku choroby Hashimoto?

Chlorella – adekwatności

Chlorella to jednokomórkowa alga, która występuje głównie w zimnych i słodkich wodach. Z uwagi na to, iż zawiera ścianę komórkową, jest odporna na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych, takich jak utlenianie czy działanie wysokiej temperatury. Dzięki temu jest wykorzystywana na szeroką skalę – zdolna do przetrwania w niezwykle trudnych warunkach środowiskowych. Chlorella nie tylko przyczynia się do zwiększenia ilości energii, czy wsparcia utraty tkanki tłuszczowej, ale także pomaga oczyszczać organizm z ciężkich metali, takich jak ołów i rtęć. Ponadto zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak: aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty (luteina, karoten czy zeaksantyna) , witaminy (takiej jak A, B, C, E) oraz minerały (m.in. żelazo, magnez, cynk, miedź, wapń) – z uwagi na to, może być wykorzystywana jako produkt immunostymulujący, wzmacniający, przeciwutleniający, detoksykujący, a także może stanowić uzupełnienie diety w składniki odżywcze. Najczęściej chlorella występuje w postaci kapsułek, tabletek lub w formie proszku i wykorzystywana jest jako suplement diety.

Spirulina – adekwatności

Spirulina to zielono-niebieska alga morska, która rośnie w ciepłych wodach jezior Afryki i Ameryki Środkowej oraz Południowej. Jest wykorzystywana do produkcji kosmetyków, ale także dostępna jest jako suplement diety w formie proszku, lub kapsułek. Z uwagi na swój bogaty skład – podobnie jak chlorella, wykorzystywana jest na szeroką skalę. Ma bardzo dobre adekwatności odżywcze, jest wspaniałym źródłem białka, witamin i minerałów, ponadto zawiera duże ilości beta-karotenu oraz magnezu. Zawiera również kwas gamma linolenowy. Spirulina w formie suplementu diety jest bardzo dobrze przyswajalna. Z uwagi na szereg wartościowych składników wykorzystywana jest jako środek wykazujący pozytywny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci, wspierający pracę układu odpornościowego, zwiększający produkcję przeciwciał, a także wspierająco w okresach niedoboru organizmu, np. w źródła białka, czy witamin.

Spirulina i chlorella w chorobie Hashimoto

W przypadku choroby Hashimoto obie algi mogą stanowić dobre uzupełnienie tradycyjnego leczenia, ale nie zawsze. Dlaczego? Otóż w przypadku chorób autoimmunologicznych organizm niezwykle często boryka się z niedoborami składników odżywczych, dlatego zwraca się szczególną uwagę na to, aby dieta osób w chorobach autoimmunologicznych była bogata w wysokiej jakości, nieprzetworzone produkty. Niekiedy jednak nie jesteśmy w stanie uzupełnić niedoborów bezpośrednio z diety, dlatego suplementacja może okazać się wspierającym rozwiązaniem. Ponadto, bogactwo składników detoksykujących i antyoksydacyjnych zawartych w spirulinie oraz chlorelli może przyczynić się do poprawy samopoczucia i wyników badań. Spirulina dodatkowo – co ważne szczególnie w przypadku chorób tarczycy, stanowi naturalne źródło jodu w bezpiecznej ilości. Z kolei w chlorelli z reguły ilość jodu jest zbyt duża, co może przyczynić się do zaostrzenia występującego już w organizmie stanu zapalnego. jeżeli chcemy zatem włączyć obie algi do swojej suplementacji, warto wówczas wybrać preparat z chlorellą, który nie zawiera w swoim składzie jodu – aby nie sprowokować efektu odwrotnego do zamierzonego.

Co więcej, chlorella działa immunostymulująco, dlatego też może wywierać niekorzystny wpływ na osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne.

Kiedy dodatkowo warto rozważyć suplementację chlorelli?

Chlorella wykorzystywana jest od lat jako wsparcie w wielu jednostkach chorobowych. Jej adekwatności przyczyniają się do poprawy samopoczucia w przypadku:

  • wsparcia detoksykacji organizmu – już w 1973 roku japońscy naukowcy udowodnili, iż spożywanie 8 g chlorelli dziennie zwiększa trzykrotnie wydalanie kadmu z kałem i aż siedmiokrotnie z moczem,
  • wsparcia odporności – zawarte w chlorelli składniki odżywcze przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego – między innymi poprzez stymulację leukocytów,
  • brzydkiego zapachu z ust (chlorella działa antybakteryjnie oraz stymuluje produkcję leukocytów (białych krwinek), które wspomagają organizm w walce z bakteriami i wirusami,
  • anemii – dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 i żelaza – przyczynia się do poprawy morfologii krwi, wspierając leczenie anemii,
  • problemów trawiennych – chlorella jako prebiotyk stanowi wspaniałą pożywkę dla bakterii, przyczyniając się do rozwoju pożytecznej mikrobioty w jelitach,
  • diety wegetariańskiej/wegańskiej – głównie z uwagi na dużą zawartość białka, chlorella sprawdzi się jako uzupełnienie diety osób odżywiających się w ten sposób.

Kiedy dodatkowo warto rozważyć suplementację spiruliny?

Z uwagi na cenne adekwatności spiruliny warto rozważyć jej suplementację w przypadku:

  • chorób układu krążenia – tutaj szczególnie istotne okazuje się jej działanie zmniejszające poziom trójglicerydów,
  • nadmiaru ilości wolnych rodników – z uwagi na swoje działanie antyoksydacyjne może stanowić szczególne wsparcie w kontekście obniżenia stresu oksydacyjnego,
  • cukrzycy/ insulinooporności – badania wykazały pozytywny wpływ spiruliny na obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • obniżonej odporności – regularne przyjmowanie spiruliny może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia stanów zapalnych, a także zwiększyć zdolność organizmu do obrony przeciwko drobnoustrojom chorobotwórczym,
  • alergii – spirulina wykazuje adekwatności antyalergiczne,
  • przeciążenia wątroby – spirulina, z uwagi na swoje adekwatności hepatoprotekcyjne – przyczynia się do ochrony jej komórek przed uszkodzeniami.

Zaplanuj odpowiednią suplementację z Thyroset. Sprawdź gdzie kupić Thyroset i jak najszybciej zacznij inteligentne wsparcie swojej tarczycy i układu immunologicznego.

Co będzie lepsze spirulina czy chlorella?

Mimo, iż obie algi wzajemnie dobrze się uzupełniają i często występują choćby w jednym preparacie, warto wiedzieć, iż każda z nich może sprawdzić się w zupełnie innych przypadkach. Z uwagi na skład spiruliny – jej suplementacja może być pomocna u osób ograniczających lub wykluczających spożycie mięsa i/lub produktów odzwierzęcych – zawiera duże ilości białka, witamin z grupy B, żelaza czy wapnia. Dodatkowo cechuje się adekwatnościami wzmacniającymi organizm, stymulującymi odporność i silnym działaniem antyoksydacyjnym. Chlorella z kolei – z uwagi na swoje silne adekwatności detoksyfikujące, odciążające i oczyszczające – sprawdzi się dobrze u osób zmagających się z problemami wątrobowymi czy w przypadku problemów z układem pokarmowym. Ponadto chlorella wspiera proces odchudzania, a także może przyczynić się do osłabienia negatywnych skutków radioterapii i chemioterapii.

Dawkowanie

Preparaty zawierające w swoim składzie chlorellę lub spirulinę zwykle stosuje się w dużych dawkach dobowych – po kilka tabletek, 2-3 razy dziennie. Dlatego w przypadku osób, które mają problemy z połykaniem lepiej sprawdzi się forma proszku – który można dodać do ulubionego koktajlu lub soku. Należy tutaj ponadto zaznaczyć, iż aby suplementacja przyniosła wymierne korzyści, dobrze jest stosować ją regularnie przez minimum 3 miesiące.

Czy należy zachować jakiś odstęp od suplementacji chlorelli/spiruliny a leków typu Euthyrox?

Warto tutaj dodać, iż leczenie Eutyroxem nie jest przeciwwskazaniem do stosowania chlorelli lub spiruliny. Należy jednak trzymać się pewnego odstępu czasowego – suplement przyjąć minimum dwie godziny później.

Skutki uboczne, przeciwwskazania

Należy zwrócić szczególną uwagę na skutki uboczne w przypadku stosowania preparatów chlorelli lub spiruliny. Bowiem u niektórych osób mogą one powodować działania niepożądane. W przypadku chlorelli mogą się pojawić: obrzęk twarzy lub języka, bóle i zawroty głowy, drżenie mięśni, zmęczenie czy trądzik, z kolei spirulina – raczej uważana jest za substancję bezpieczną i rzadziej można spotkać się z jej niekorzystnym działaniem. Niemniej jednak jej przedawkowanie może objawiać się reakcjami alergicznymi, dlatego wszelkie niepokojące sygnały należy zawsze zgłaszać lekarzowi/dietetykowi i niezwłocznie po ich wystąpieniu odstawić preparat. Osoby, które nie powinny zażywać chlorelli i spiruliny to: kobiety w ciąży, oraz karmiące, dzieci, osoby przyjmujące leki zwiększające krzepliwość krwi oraz immunosupresyjne, a także osoby chore na fenyloketonurię. Ponadto z uwagi na możliwość zanieczyszczenia powinniśmy zawsze wybierać preparat ze sprawdzonego źródła.

Podsumowanie

Chlorella i spirulina to wspaniałe produkty należące do grupy tzw. superfoods. Z uwagi na trudne warunki środowiskowe w jakich funkcjonują, algi te wykazują odporność na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych co przyczynia się do skuteczności ich działania. Warto rozważyć ich suplementację w przypadku niedoborów żywieniowych, anemii, stosowania diety wegetariańskiej lub wegańskiej, chęci odżywienia organizmu czy poprawy kondycji jelit i wątroby. W przypadku chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza choroby Hashimoto – mimo ich wspierającego działania na wielu płaszczyznach, warto zachować szczególną ostrożność z uwagi na dużą zawartość jodu. Dobrym rozwiązaniem wówczas może się okazać wybór preparatu pozbawiony tego pierwiastka.

Pomóż innym zdobyć wartościową wiedzę. Udostępnij ten artykuł na swoim Facebook’u.

Udostępnij

Bibliografia

  1. Vonshak, A. (ed.). „Spirulina platensis (Arthrospira): Physiology, Cell-biology and Biotechnology.” London: Taylor & Francis, 1997.
  2. Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
  3. Campanella L, Russo MV, Avino P. “Free and total amino acid composition in blue-green algae.” Ann Chim. (2002)
  4. Lachowicz K., Stachoń M., Pałkowska-Goździk E., Fizjologiczne aspekty postępowania dietetycznego w chorobie Hashimoto, Kosmos, 2/2019.
  5. https://www.izielnik.pl/blog/chlorella-alga-co-to-jest-wlasciwosci-i-efekty-stosowania
  6. Kwak J.H., Baek S.H., Woo Y., Han J.K., Kim B.G., Kim O.Y., Lee J.H. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killer cell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutr J, 2012, 31;11-53.

Publikowane na blogu treści są opiniami niezależnych autorów – specjalistów w dziedzinie nauki i dietoterapii. Norsa Pharma Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści zawarte w publikacjach.

Idź do oryginalnego materiału