Niektóre żyjące w jelitach bakterie E. coli sprzyjają rakowi jelita grubego, wiążąc się z komórkami jelitowymi i uwalniając toksynę uszkadzającą DNA – wskazują naukowcy.
Jak sama nazwa wskazuje, bakterie Escherichia coli licznie zamieszkują jelito grube (colon) i zwykle są nieszkodliwe. Nowe dowody wskazują jednak, iż istnieją szczepy, których obecność może sprzyjać rozwojowi raka jelita grubego.
Zespoły prof. Larsa Vereecke i prof. Hana Remauta z Vlaams Instituut voor Biotechnologie w Gandawie (Belgia) badały mechanizmy, jakie prowadzą do rozwoju nowotworów jelita grubego – pisze „Nature”. Jedną z bakterii podejrzewanych o sprzyjanie rozwojowi raka jest E. coli, która wytwarza toksynę zwaną kolibaktyną. Kolibaktyna jest zdolna do wiązania i uszkadzania ludzkiego DNA, powodując mutacje, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Bakterie pks+ i wywoływane przez nie mutacje są wyjątkowo liczne u pacjentów z rakiem jelita grubego.
Powiązanie pks+ E. coli z nabłonkiem jelitowym
Do tej pory nie było jasne, w jaki sposób pks+ E. coli może dotrzeć do ściany jelita i ją uszkodzić. Eksperymenty naukowców z Gandawy wykazały, iż bakterie te przełączają się między stanem „swobodnego pływania” a trybem „osiadłym”, w którym przyczepiają się do wyściełającego jelito grube nabłonka.
Bakterie mogą przywierać do nabłonka dzięki pilusom – długim, cienkim włóknom białkowym na powierzchni bakterii, które kończą się adhezynami. Adhezyny mogą wiązać się z receptorami na komórkach nabłonka jelitowego.
– Odkryliśmy, iż to wiązanie pilusów znacząco zwiększa liczbę, rozmiar i agresywność guzów jelita grubego — powiedziała Maude Jans (VIB-UGent), pierwsza autorka badania.