

W Zakładach Produkcyjnych Nutricia w Opolu otwarto dziś nowy wydział, w którym powstawać będą preparaty do żywienia dojelitowego, które dotąd nie były produkowane w Polsce.
– To jest gigantyczna inwestycja za ponad 50 milionów euro, która sprawia, iż Polska staje się centrum produkcji żywienia medycznego To jest pierwsza taka fabryka w Polsce, a druga taka fabryka na świecie dla Danone. Fabryka opolska produkuje praktycznie dla 100 rynków na całym świecie, ale priorytetem w tej produkcji jest oczywiście Polska. Dopiero, gdy zaspokoimy potrzebę polskiego rynku, będziemy eksportować te produkty do innych krajów. To jest produkt, który jest kompozycją wszystkich wartości odżywczych, jakie potrzebuję pacjent, żeby praktycznie być żywionym tylko i wyłącznie tym produktem. Receptura powstaje w wielkim centrum innowacji w Utrechcie. Różni pacjenci, w tym również pacjenci onkologiczni, neurologiczni albo po intensywnej terapii mogą mieć inne potrzeby żywieniowe, dlatego mamy taki szerokie spektrum produktów – informuje Paweł Piątek, dyrektor zarządzający Danone Polska.
– Tak samo jak samochód nie pojedzie bez paliwa, tak pacjent nie jest w stanie walczyć z chorobą bez adekwatnego odżywiania. Również na szczeblu parlamentu poruszamy tę kwestię, aby pacjenci nie tylko otrzymywali specjalistyczną terapię, ale również wsparcie żywieniowe, by po prostu mieli siłę walczyć z chorobą. Badania wskazują jasno – 20-30% pacjentów onkologicznych umiera nie ze względu na nowotwór, ale właśnie z głodu, stąd zaopiekowanie pod względem odżywienia jest tak ważne. Żywienie medyczne nie jest dodatkiem do specjalistycznej terapii. To istotny element każdego terapii – podkreśla poseł Adrian Witczak, który od 2005 roku korzysta z żywienia dojelitowego z powodu choroby Leśniowskiego-Crohna.
– W naszym szpitalu prowadzimy intensywną terapię u pacjentów. Mamy pacjentów przewlekle chorych, którzy trafiają do nas. Tacy pacjenci muszą otrzymywać odpowiednie dawki żywieniowe właśnie dojelitowo. My będziemy korzystać z tych produktów, inne szpitale, ale też zakłady opiekuńczo-lecznicze, których podopieczni wymagają właśnie takiego żywienia. Liczymy również na współpracę z firmą Nutrica w zakresie naukowym, abyśmy wspólnie mogli rozwijać nowy wydział – opowiada Dariusz Madera, dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu.
– To jedna z najważniejszych inwestycji nie tylko w Opolu, ale również województwie opolskim. Zakład z ogromną tradycją. Żywienie medyczne jest takim społecznie pożądanym produktem. Cieszę, iż grupa Danone inwestuje. Opolski zakład zdobywa najwyższe certyfikaty i wybija się na najważniejszy zakład w całej grupie – mówi Zbigniew Kubalańca, wicemarszałek województwa opolskiego.
– Ten zakład będzie eksportował do ponad 100 państw na świecie, a eksport jest jedną z sił napędowych w polskiej gospodarki. Musimy mieć w Polsce jak najwięcej innowacyjnych zakładów tego typu, nie tylko w obszarze żywienia, nie tylko w obszarze medycznym, ale w ogóle więcej innowacji – dodaje Ignacy Niemczycki, sekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.
Dodajmy, iż na terenie zakładu Nutricia w Opolu powstało też pierwsze na świecie Centrum Transformacji Cyfrowej DANONE „Akademia Przemysłu 5.0”. Ma ono stanowić przestrzeń do współpracy z naukowcami i start-upami w tworzeniu nowoczesnych rozwiązań w środowisku online.
Paweł Piątek, Adrian Witczak, Zbigniew Kubalańca, Dariusz Madera:
Dłuższa relacja:
Paweł Piątek, Adrian Witczak, Zbigniew Kubalańca, Ignacy Niemczycki, Dariusz Madera:
Autor: Anna Kurc












