Sos teriyaki: wartość odżywcza, korzyści i ryzyko

krokdozdrowia.com 1 rok temu
Zdjęcie: Sos Teriyaki: wartość odżywcza, korzyści i zagrożenia.


Sos teriyaki to jeden z najbardziej typowych japońskich dressingów, o słodkim i słonym akcencie smakowym. Może go zrobić w domu i ma pewne korzyści zdrowotne, jeżeli włączamy go w kontekście zróżnicowanej i zbilansowanej diety.

Pokażemy Ci wartość odżywczą tego sosu, abyś mogła sprawdzić, czy pasuje do Twojej tygodniowej diety. Jednak musimy podkreślić, iż sosów nie należy używać codziennie. W końcu te przyprawy znacznie podnoszą kaloryczność potraw.

Taki efekt może skutkować stopniowym wzrostem tkanki tłuszczowej. Dlatego najlepiej gotować metodami niskotłuszczowymi i rezerwować sosy na specjalne okazje.

Jaką wartość odżywczą ma sos teriyaki

Należy zauważyć, iż sos teriyaki ma 14 kalorii na 16-gramową porcję. 2,5 grama odpowiada węglowodanom, a tylko 0,9 grama białkom.

Lipidy są w tym preparacie praktycznie znikome. Jednak mówimy o przyprawie, która zawiera dużo witamin i minerałów. Na przykład sos teriyaki jest źródłem sodu, zawierając około 600 miligramów na łyżkę stołową.

Należy również pamiętać, iż większość węglowodanów w sosie teriyaki to cukry wolne, głównie z miodu. Należy uważać z tymi składnikami odżywczymi, ponieważ spożywanie ich w nadmiarze może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, zwłaszcza jeżeli prowadzisz siedzący tryb życia. Świadczą o tym badania opublikowane w czasopiśmie Current Diabetes Reports.

Jeśli chodzi o sód, należy zaznaczyć, iż w pewnych okolicznościach konieczne może być ograniczenie jego spożycia. Zwłaszcza, gdy występują patologie sercowo-naczyniowe. Potwierdza to badanie opublikowane w Journal of the American Heart Association.

Łosoś bardzo dobrze komponuje się z sosem teriyaki. Wraz z kurczakiem to dwa z zalecanych mięs do przygotowywania potraw z tym składnikiem.

Dowiedz się więcej: Sos tatarski: składniki odżywcze, korzyści i sposób spożywania

Korzyści i zagrożenia związane z sosem „teriyaki”

Spożywanie sosu teriyaki może mieć szereg korzyści zdrowotnych. Być może najbardziej niezwykłą ze wszystkich jest zawartość fitoestrogenów.

Mówimy o izoflawonach, związkach, które, jak wykazano, zapewniają pewną ochronę przed rozwojem niektórych rodzajów raka. Ich spożycie jest szczególnie ważne u kobiet, ponieważ stanowią ważne substancje dla kobiecej fizjologii.

Sos teriyaki może choćby sprzyjać lżejszemu trawieniu, zwłaszcza gdy mówimy o wersjach z imbirem. Przyprawa ta ułatwia procesy wchłaniania składników odżywczych i ogranicza powstawanie gazów w jelicie.

Może choćby pomóc złagodzić problemy, takie jak zgaga lub refluks żołądkowo-przełykowy, a także nudności i wymioty oraz niestrawność.

Na koniec musimy podkreślić, iż sos teriyaki może wzmocnić funkcje odpornościowe. Wynika to z obecności czosnku, składnika, który działa przeciwdrobnoustrojowo i może wspierać funkcje obronne organizmu. Jego regularna obecność w diecie jest wskazana dla utrzymania dobrego stanu zdrowia.

Możesz być także zainteresowany: Przygotuj pyszne żeberka wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym dzięki tego przepisu

Czy należy uważać na to, ile jem?

Wśród zagrożeń związanych z sosem teriyaki należy wspomnieć o możliwym przybieraniu na wadze z powodu wyższego spożycia kalorii i ryzyka, iż nie będzie pasował do diety osób z chorobami metabolicznymi. To ostatnie zagrożenie wynika z zawartości cukru.

Nie sprawdzi się też u tych, którzy muszą ograniczać obecność sodu w diecie. Do tej grupy zaliczamy pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.

Zakaz spożywania soli dla pacjentów z nadciśnieniem nie dotyczy tylko tej przyprawy. Powinni również ograniczyć pokarmy bogate w sód.

Czy wypróbujesz sos teriyaki?

Sos teriyaki zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych. W tym również fitochemikalia, które mogą wzmacniać funkcje odpornościowe i wewnętrzną wydajność fizjologiczną.

Z tego powodu zaleca się jego spożywanie, ale zawsze w kontekście zróżnicowanej i zbilansowanej diety. W końcu ważne jest utrzymanie dobrego stanu składu ciała w oparciu o bilans kaloryczny.

Na koniec pamiętaj, że przy sosach w diecie trzeba zachować umiar. Istnieją różne przepisy na sos teriyaki i można je przygotować w domu. Ogólnie rzecz biorąc, warto wybrać jedną z wersji z imbirem, ponieważ ten składnik oferuje kilka pozytywnych skutków dla organizmu.

Kurczak w czarnym sosie – przepis, który pokochają wszyscy
Kurczak w czarnym sosie jest łatwy w przygotowaniu i dostarcza dużą ilość białek o wysokiej wartości biologicznej. Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału