Sos teriyaki to jeden z najbardziej typowych japońskich dressingów, o słodkim i słonym akcencie smakowym. Może go zrobić w domu i ma pewne korzyści zdrowotne, jeżeli włączamy go w kontekście zróżnicowanej i zbilansowanej diety.
Pokażemy Ci wartość odżywczą tego sosu, abyś mogła sprawdzić, czy pasuje do Twojej tygodniowej diety. Jednak musimy podkreślić, iż sosów nie należy używać codziennie. W końcu te przyprawy znacznie podnoszą kaloryczność potraw.
Taki efekt może skutkować stopniowym wzrostem tkanki tłuszczowej. Dlatego najlepiej gotować metodami niskotłuszczowymi i rezerwować sosy na specjalne okazje.
Jaką wartość odżywczą ma sos teriyaki
Należy zauważyć, iż sos teriyaki ma 14 kalorii na 16-gramową porcję. 2,5 grama odpowiada węglowodanom, a tylko 0,9 grama białkom.
Lipidy są w tym preparacie praktycznie znikome. Jednak mówimy o przyprawie, która zawiera dużo witamin i minerałów. Na przykład sos teriyaki jest źródłem sodu, zawierając około 600 miligramów na łyżkę stołową.
Należy również pamiętać, iż większość węglowodanów w sosie teriyaki to cukry wolne, głównie z miodu. Należy uważać z tymi składnikami odżywczymi, ponieważ spożywanie ich w nadmiarze może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, zwłaszcza jeżeli prowadzisz siedzący tryb życia. Świadczą o tym badania opublikowane w czasopiśmie Current Diabetes Reports.
Jeśli chodzi o sód, należy zaznaczyć, iż w pewnych okolicznościach konieczne może być ograniczenie jego spożycia. Zwłaszcza, gdy występują patologie sercowo-naczyniowe. Potwierdza to badanie opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Dowiedz się więcej: Sos tatarski: składniki odżywcze, korzyści i sposób spożywania
Korzyści i zagrożenia związane z sosem „teriyaki”
Spożywanie sosu teriyaki może mieć szereg korzyści zdrowotnych. Być może najbardziej niezwykłą ze wszystkich jest zawartość fitoestrogenów.
Mówimy o izoflawonach, związkach, które, jak wykazano, zapewniają pewną ochronę przed rozwojem niektórych rodzajów raka. Ich spożycie jest szczególnie ważne u kobiet, ponieważ stanowią ważne substancje dla kobiecej fizjologii.
Sos teriyaki może choćby sprzyjać lżejszemu trawieniu, zwłaszcza gdy mówimy o wersjach z imbirem. Przyprawa ta ułatwia procesy wchłaniania składników odżywczych i ogranicza powstawanie gazów w jelicie.
Może choćby pomóc złagodzić problemy, takie jak zgaga lub refluks żołądkowo-przełykowy, a także nudności i wymioty oraz niestrawność.
Na koniec musimy podkreślić, iż sos teriyaki może wzmocnić funkcje odpornościowe. Wynika to z obecności czosnku, składnika, który działa przeciwdrobnoustrojowo i może wspierać funkcje obronne organizmu. Jego regularna obecność w diecie jest wskazana dla utrzymania dobrego stanu zdrowia.
Możesz być także zainteresowany: Przygotuj pyszne żeberka wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym dzięki tego przepisu
Czy należy uważać na to, ile jem?
Wśród zagrożeń związanych z sosem teriyaki należy wspomnieć o możliwym przybieraniu na wadze z powodu wyższego spożycia kalorii i ryzyka, iż nie będzie pasował do diety osób z chorobami metabolicznymi. To ostatnie zagrożenie wynika z zawartości cukru.
Nie sprawdzi się też u tych, którzy muszą ograniczać obecność sodu w diecie. Do tej grupy zaliczamy pacjentów z nadciśnieniem tętniczym.
Czy wypróbujesz sos teriyaki?
Sos teriyaki zawiera kilka niezbędnych składników odżywczych. W tym również fitochemikalia, które mogą wzmacniać funkcje odpornościowe i wewnętrzną wydajność fizjologiczną.
Z tego powodu zaleca się jego spożywanie, ale zawsze w kontekście zróżnicowanej i zbilansowanej diety. W końcu ważne jest utrzymanie dobrego stanu składu ciała w oparciu o bilans kaloryczny.
Na koniec pamiętaj, że przy sosach w diecie trzeba zachować umiar. Istnieją różne przepisy na sos teriyaki i można je przygotować w domu. Ogólnie rzecz biorąc, warto wybrać jedną z wersji z imbirem, ponieważ ten składnik oferuje kilka pozytywnych skutków dla organizmu.