W szczycie sezonu jagody zawierają najwięcej witamin, przeciwutleniaczy i soli mineralnych. I właśnie wtedy warto przyrządzić z nich sok. Znajdziemy w nich między innymi witaminy: A, C, PP, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Jagody są także źródłem cynku, selenu, manganu i miedzi.
Dlaczego warto pić sok z jagód?
Właściwości soku z jagód wykorzystywane były w medycynie ludowej od wieków. Leczono nimi biegunkę i dolegliwości żołądkowe. Sok z jagód ma silne działanie odtruwające i oczyszczające organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Dzięki temu wspiera naturalną odporność organizmu. Regularne spożywanie tego napoju pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów za sprawą zawartego w nim błonnika pokarmowego. Przyspiesza on perystaltykę jelit i daje uczucie sytości na długo po spożyciu. Odchudzanie ułatwiają też polifenole zawarte w jagodach, które zmniejszają proces produkcji komórek tkanki tłuszczowej magazynujących tłuszcz. Ponadto w jagodach znajdziemy również fitoestrogeny, zwane hormonami roślinnymi. Chronią one organizm przed nowotworami, zwłaszcza wątroby i tarczycy. Picie soku z jagód korzystnie wpływa też na stan skóry, włosów i paznokci, dzięki zawartości witaminy A oraz cynku.
Jeśli chcemy wykorzystać odchudzające adekwatności soku z jagód, najlepiej pić niepasteryzowany sok lub pasteryzować go krótko. Im czas pasteryzacji jest krótszy, tym więcej polifenoli pozostaje w napoju. Trzeba jednak pamiętać, żeby do przygotowania niepasteryzowanego soku używać umytych jagód. Jedząc niemyte owoce, można się bowiem zarazić bąblowicą, która jest groźną i trudną do wykrycia chorobą wywoływaną przez tasiemca bąblowca.